Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

9 tekenen dat je mogelijk bent opgevoed door een narcist

opgevoed-door-narcist.jpg

Als je bent opgevoed door een narcist, dan kun je daar nog lang last van hebben. Een narcistische vriend of vriendin kun je immers nog ontwijken, maar bij je ouders is dat natuurlijk een ander verhaal. Vraag jij je weleens af of je bent opgevoed door een narcist?

Hier negen belangrijke tekens die hierop kunnen wijzen.

Wat is een narcist?

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben bewondering en aandacht nodig om zichzelf de moeite waard te vinden. Ze vinden ergens ook dat ze hier recht op hebben. Ze vinden zichzelf bijzonder en hebben het idee dat ze daarom recht heb op bepaalde privileges die anderen niet hebben. Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis voelt zich vaak verheven boven anderen en zal een ander vaak ook moeiteloos ‘gebruiken’ om hier zelf beter van te worden. Het is niet altijd even makkelijk om een narcist te herkennen, maar de volgende tekenen zouden er weleens op kunnen duiden dat jij bent opgevoed door een narcist.

1. Je vader of moeder verwachtte altijd op een bepaalde manier behandeld te worden

Om even een voorbeeld te noemen: misschien vond je het vroeger wel verschrikkelijk om met je moeder boodschappen te doen, omdat ze altijd zonder schaamte voordrong en op een neerbuigende toon tegen winkelpersoneel sprak. Narcisten hebben vaak het gevoel dat ze beter zijn dan een ander en daarom ook een bijzondere behandeling verdienen.

2. Je vader of moeder zocht constant naar complimentjes en lof en gebruikte dit als een soort chantagemiddel

Bijvoorbeeld: elke keer dat je vader had gekookt, wilde hij dat jullie hem bestrooiden met complimentjes. Deden jullie dit niet, dan weigerde hij om de volgende avond weer te koken.

3. Je vader of moeder vond zichzelf altijd beter dan anderen

Je vader wilde bijvoorbeeld dat jij enkel en alleen speelde met kinderen die van ‘goede komaf’ waren, omdat het ‘gewone volk’ zogenaamd niet goed genoeg was voor zijn kroost.

4. Je vader of moeder was niet in staat om gevoelens van een ander te herkennen of zich in een ander te verplaatsen

Om even een voorbeeld te noemen: die ene keer dat je helemaal overstuur thuis kwam omdat iemand op school je had uitgescholden, negeerde je vader je verhaal volledig en begon hij een verhaal af te steken over hoe slecht zíjn dag wel niet was.

Lees ook:
Zó weet je of je in een relatie zit met een narcistisch persoon

5. Je vader of moeder maakte constant misbruik van anderen om zo zijn of haar eigen doelen te bereiken

Je vader wilde bijvoorbeeld dat je per se bevriend raakte met dat ene meisje wiens vader een hoge functie had bij de bank, maar toen die vader zijn baan kwijtraakte mocht je haar ineens niet meer thuis uitnodigen.

6. Je vader of moeder vond zichzelf heel bijzonder en wilde ook alleen maar omgaan met andere bijzondere of hooggeplaatste mensen

Nog een voorbeeld: je vond het heel gênant om met je moeder uit eten te gaan, omdat ze altijd ontzettend onbeschoft was tegen het restaurantpersoneel. Over haar baas (die vanwege zijn functie wél de moeite waard was) kon ze juist alleen maar vol lof spreken.

7. Er waren vroeger geen grenzen bij jou thuis

Je moeder droeg bijvoorbeeld altijd weinig verhullende kleding als je vrienden op bezoek had en praatte dan uitgebreid over haar seksleven. Een narcistische ouder ziet een kind namelijk als een verlengstuk van zichzelf, wat betekent dat er geen grenzen of privacy zijn.

8. Je mocht nooit ergens in uitblinken

Om even een voorbeeld te noemen: als je het beste cijfer van de klas kreeg voor je werkstuk en je leraar je vader of moeder hiermee complimenteerde, dan zei hij of zei: “Dat heeft ze van mij! Ik ben namelijk ontzettend goed in…”

9. Je had vaak het gevoel dat je zélf een ouder was

Jij moest altijd zelf het hele huis opruimen en alle boodschappen doen. Narcistische ouders leggen de verantwoordelijkheid voor dit soort dingen vaak bij hun kind in plaats van dat ze zelf de verantwoordelijkheid nemen. Herkenbaar?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Purewow, Psyq
Beeld | Getty

Ook interessant