Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Tegenvaller: waarom blauwe bessen eigenlijk geen superfood zijn

blauwe-bessen.jpg

Googel op blauwe bessen en de gezondheidsvoordelen vliegen je om de oren. De vruchtjes zouden je beschermen tegen ziekten, zorgen voor sterke botten én helpen bij vetverbranding. De afgelopen jaren is de omzet van blauwe bessen dan ook flink gestegen. Maar zijn de vruchtjes wel écht zo gezond als we denken?

Het ‘superfood’-imago van het blauwe fruit doet je geloven dat het gezonder is dan andere fruitsoorten, maar volgens Roy van der Ploeg, woordvoerder van het Voedingscentrum, is dit zeker niet het geval.

Net zo gezond als een banaan

‘’Het is een prima fruitsoort, maar niet een die gezonder is of betere eigenschappen heeft dan welk ander soort fruit dan ook,’’ vertelt hij aan RTL Nieuws. De bes zou weliswaar meer vitamine C bevatten dan een banaan, maar een banaan bevat weer meer eiwit. “Dat heb je ook nodig. Dus je moet genoeg van alles eten,’’ aldus van der Ploeg.

Elke fruitsoort

Als je elke dag twee stuks fruit eet en 250 gram groente, dan kun je de kans op chronische ziekten verlagen. Hierbij staat een klein schaaltje blauwe bessen gelijk aan één stuk fruit. Wat voor soort fruit je eet, maakt echter niet uit. “Dit is het enige dat wetenschappelijk bewezen is; dat het om fruit in het algemeen gaat. Niet alleen het eten van blauwe bessen,’’ aldus van der Ploeg.

Lekker variëren

Roel Vonk, hoogleraar medische voedingsleer dan de Rijksuniversiteit van Groningen, is het hiermee eens. “In blauwe bessen zitten flavanoïden, een verzameling stoffen die allerlei positieve effecten hebben op het lichaam. Maar die stoffen zitten niet alleen in de blauwe bes, ze zitten in heel veel groente- en fruitsoorten.’’ Je kunt dan ook het best variëren met verschillende fruitsoorten. “Dat zorgt ervoor dat je een optimale mix van vitamines en mineralen binnenkrijgt,” aldus Van der Ploeg.

Bron | RTL Nieuws |
Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen

 

Ook interessant