Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Een teentje knoflook in je neusgat: helpt dat echt bij een verstopte neus?

knoflook-tegen-verstopte-neus.jpg

Op TikTok vliegen de handige lifehacks je om de oren. De een nog opmerkelijker dan de ander. Zo komen er onder andere steeds vaker filmpjes op het platform voorbij waarin mensen een teentje knoflook in hun neusgat stoppen, omdat het zou werken tegen een verstopte neus. Is dit dé oplossing om vrij te kunnen ademen of kun je deze TikTok-tip beter overslaan?

Een dokter legt het uit. 

Een teentje knoflook in je neusgat tegen een verstopte neus

Volgens diverse TikTok-gebruikers zou een teentje knoflook in ieder neusgat werken tegen een verstopte neus of een bijholteontsteking. Volgens de gebruikers zou dit je neus reinigen en vervolgens ontstoppen. Maar klopt dat wel? 

@laurenwhelxn

#stitch with @hwannah5 ok it works #fypシ

♬ original sound – Ur tiktok gf

Geen effect 

Volgens verschillende dokters werkt een teentje knoflook in je neusgat niet bij een verstopte neus, en zou het zelfs onveilig kunnen zijn. Aan Health legt Katie Philips, professor aan de Universiteit van Cincinatti College of Medicine uit dat het je klachten juist erger kan maken. Wanneer je een verstopte neus hebt, heb je namelijk veel slijm. Wanneer je vervolgens met twee teentjes knoflook de ingang van je neus blokkeert, blokkeer je ook de afvoer van je bijholtes. Hierdoor krijg je juist last van een groter hoeveelheid slijm. Zoals in het ietwat onsmakelijke filmpje al te zien is stroomt het snot naar buiten. Hierdoor lijkt het alsof je verstopte neus leegloopt, maar die overproductie aan slijm heb je juist zelf veroorzaakt met de teentjes knoflook. 

Onveilig 

Daarnaast kan de knoflook de slijmvliezen in je neus ook irriteren en kan het zelfs gevaarlijk zijn. De knoflook kan bijvoorbeeld vast komen te zitten in je neus. Dit kan je neusholte beschadigen. In het ergste geval loop je zelfs verstikkingsgevaar, als de knoflook per ongeluk verder door schiet. Het kan bijvoorbeeld achter in je keel terecht komen als je het teentje per ongeluk inademt. 

Lees ook: Dit is waarom je een teentje knoflook onder je kussen zou moeten leggen

Knoflook eten tegen verkoudheid 

Ook voor het eten van knoflook of het slikken van knoflooksupplementen tegen verkoudheid, is nog te weinig bewijs dat dit echt effectief werkt. Wel bevat knoflook het stofje alliine, dat het immuunsysteem ondersteunt bij de bestrijding van bacteriën. Ook helpt het je witte cellen om virussen te bestrijden. Het kan daarmee in ieder geval geen kwaad om een teentje knoflook aan je maaltijd toe te voegen wanneer je verkouden bent, maar ze los in je neus stoppen dat kun je echt beter overslaan. 

Bron | Health, TikTok
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant