Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Te zwaar? Vanaf 2019 heb je recht op een gratis personal coach

4-sporten-waarmee-je-snel-en-veel-calorieen-verbrandt.jpg

Heb je overgewicht en lukt het maar niet om af te vallen? Goed nieuws: vanaf 2019 heeft nagenoeg iedereen met een BMI van 25 of hoger vanuit de basisverzekering recht op een personal coach, of ‘leefstijlcoach’, die je naar een gezonder gewicht helpt. Je wordt twee jaar lang begeleid en het gaat niet van je eigen risico af!

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Maar we nemen je niet in de maling. Vanaf volgend jaar vergoedt de basisverzekering de zogeheten ‘gecombineerde leefstijlinterventie’ (GLI). Dat is een programma waarin je maar liefst twee jaar lang met professionals aan de slag gaat met je voeding, meer gaat bewegen én psychologische hulp krijgt om weer lekkerder in je vel te zitten. Gratis en voor niks!

Voorwaarden

Natuurlijk komt niet iedereen voor een personal coach in aanmerking. De leefstijlinterventie is bedoeld voor mensen met een BMI van 25 of hoger met een verhoogd risico op diabetes of hart-en vaatziekten, of een BMI hoger dan 30. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je gemotiveerd bent om iets aan je leefstijl te veranderen. Voldoe jij daaraan? Bespreek dan samen met je huisarts welk programma het beste bij jou past. Je huisarts is degene die je doorverwijst.

De drie leefstijlprogramma’s

Tot dusver komen drie leefstijlprogramma’s voor vergoeding vanuit het basispakket in aanmerking: CooL, SLIMMER (regio Gelderland) en De Beweegkuur. Van die drie heeft het RIVM vastgesteld dat ze effectief zijn. Ze duren elk 24 maanden en afhankelijk van het programma ga je met een leefstijlcoach of meer gezondheidsexperts aan de slag. De meeste zorgverzekeraars vergoeden ze alle drie (uiteraard maar een per persoon), maar check voor de zekerheid even bij je eigen verzekeraar, want het kan ook zijn dat er maar een of twee gecontracteerd zijn.

 

Meer informatie: Loketgezondleven.nl

Bron | Loketgezondleven.nl
Foto | iStock

Ook interessant