Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit gebeurt er met je als je 9 uur per dag zit (en dit kun je ertegen doen)

shes-putting-their-startup-on-the-map.jpg

Te veel zitten op een dag is ontzettend slecht voor je. Helaas is het niet altijd te voorkomen, bijvoorbeeld als je een kantoorbaan hebt. Gelukkig is er ook iets tegen te doen.

Vooral wanneer je langer dan 9,5 uur per dag zit loop je gevaar. En daar zit je natuurlijk snel aan: op werk zit je al snel acht uur achter je bureau, en ’s avonds plof je lekker neer op de bank om je favoriete serie te kijken. Volgens een nieuw onderzoek van de Norwegian School of Sport Sciences zouden we dit gedrag echt moeten veranderen, anders lopen we zelfs het risico vroegtijdig te overlijden.

Vroegtijdig overlijden

De wetenschappers onderzochten 36.000 volwassenen met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar. Ze keken naar hoeveel uur zij op een dag zitten, hoeveel ze bewegen en hun algehele gezondheid. En daar kwam slecht nieuws uit: mensen van middelbare leeftijd die meer dan 9,5 uur per dag zitten overlijden gemiddeld 2,5 keer sneller dan mensen die meer bewegen.

Best haalbaar

Gelukkig is dit probleem makkelijk op te lossen. Dagelijkse, lichte vormen van beweging zoals fietsen, wandelen, tuinieren of traplopen doen het risico weer aanzienlijk dalen. Enkel koffie halen op kantoor is niet genoeg, er is minimaal tien tot twintig minuten beweging nodig om verschil te maken. Gelukkig is dat best haalbaar: pak iets vaker de fiets, of neem eens de trap in plaats van de lift. Zit je veel voor je werk? Stel dan eens voor een lopende vergadering te doen. Wie weet kom je ook nog eens op nieuwe, creatieve ideeën tijdens die wandeling.

Bron | Welingelichtekringen.nl
Beeld | iStock

Lees meer over gezond leven in deze bruisende Margriet-special vol weetjes, tips, uitgebreide interviews en onderzoeken. Bestel ‘m hier.

Ook interessant