Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te veel water drinkt

dit-gebeurt-er-met-je-lichaam-wanneer-je-te-veel-water-drinkt.jpg

Er wordt niet voor niets altijd op gehamerd dat je genoeg water moet drinken zodat je lichaam goed gehydrateerd blijft. En dat is niet de enige reden: er gebeuren een hoop dingen in je lichaam wanneer je niet voldoende vocht binnenkrijgt. Maar wist je dat je ook te veel water kunt drinken?

Elke dag 2 tot 3 liter vocht is waar we allemaal naar zouden moeten streven, maar véél meer water drinken dan dat kan vervelende gevolgen hebben.

Te veel water drinken

Het is een van de belangrijkste regels van een gezonde levensstijl: voldoende water drinken. Dan is het misschien verleidelijk om het iets te overdoen, en meer dan de aanbevolen hoeveelheid te drinken. Maar dat is juist óók weer niet de bedoeling, want dat kan tot vervelende klachten leiden. Te veel water drinken heeft zelfs een naam: hyponatriëmie. Dit verschijnsel wordt ook wel watervergiftiging, overhydratatie of waterintoxicatie genoemd en kan enorm vervelende gevolgen hebben.

Acht liter is de druppel

Als je elke dag meerdere glazen water leegdrinkt en eigenlijk niet precies weet hoeveel je binnenkrijgt, hoef je je niet direct zorgen te maken. Je nieren kunnen dagelijks zo’n acht liter vocht verwerken (al verschilt dat iets per persoon). Om dat te halen moet je wel écht doordrinken, maar het is natuurlijk wel mogelijk.

Lees ook: Waarom je voor het slapengaan eigenlijk nog een glas water moet drinken

Watervergiftiging

Als je te veel water drinkt en je nieren het niet meer aankunnen, raken het natrium en water in je bloed zó verstoord dat je een grote kans hebt op watervergiftiging. Je natriumniveau is dan laag, waardoor de cellen in je bloed het teveel aan water opnemen en daardoor opzwellen. Zo’n zwelling van de cellen kan enorm gevaarlijk zijn, omdat je hersenen die druk niet goed aankunnen. De hersenen raken opgezwollen en komen in de verdrukking, waardoor je vitale functies uit kunnen vallen. Bij ernstige hyponatriëmie is het dan ook essentieel om medische hulp te krijgen. Onbehandeld kan het namelijk leiden tot epilepsie, longoedeem, vocht in de longen, coma en in zeer ernstige gevallen kun je eraan overlijden.

Symptomen te veel water

Hoewel het natuurlijk geen fijn idee is, hoef je nu gelukkig níet meteen precies bij te houden hoeveel je drinkt. Zoals eerder gezegd moet je echt flink wat drinken om aan die acht liter te komen, dat zal niet snel gebeuren zonder dat je het door hebt. Maar er zijn wél wat symptomen die je kunt merken, die erop wijzen dat het tijd is om iets minder te drinken. Dit zijn de voortekenen van een watervergiftiging:

  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid en braken
  • Duizeligheid
  • Een lage bloeddruk
  • Slappe spieren
  • Spierkrampen
  • Vermoeidheid
  • Een slechte stemming

De symptomen van lichte watervergiftiging zijn vrij algemeen en lijken zelfs op de symptomen van oververhitting óf uitdroging. Dit maakt het herkennen van deze aandoening soms dan ook erg lastig. De beste manier om te meten of iemand last heeft van watervergiftiging, is om de hoeveelheid natrium in zijn of haar bloed te meten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Droge SpierenWomen’s Health
Beeld | iStock

Ook interessant