Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je beter niet te veel nootmuskaat over je maaltijd kunt strooien

waarom-je-beter-niet-te-veel-nootmuskaat-over-je-maaltijd-kunt-strooien.jpg

Nootmuskaat is een lekkere specerij die in de Nederlandse keuken vaak wordt gebruikt bij gerechten met asperges, sperziebonen en spruitjes. Maar wanneer je een beetje van dit poeder over je eten strooit, moet je wel uitkijken dat je niet uitschiet.

Wanneer je te veel nootmuskaat binnenkrijgt, kun je vergiftigd raken en zelfs high worden.

Geen noot, maar een pit

Nootmuskaat is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geen noot, maar een pit. Deze pit is afkomstig van de muskaatboom. Alleen aan deze bomen groeien gele, abrikoosachtige vruchten waar een keiharde pit in zit. Deze pit wordt vaak vermalen tot poeder. Ook kun je in sommige supermarkten een hele nootmuskaatpit kopen die je kunt raspen, zodat je zelf een beetje over je maaltijd kunt strooien.

Nootmuskaatvergiftiging

De specerij heeft een licht bittere smaak. Wanneer je de smaak van je gerecht optimaal wilt houden, kun je dus het beste niet te veel over je maaltijd strooien. Ben je toch uitgeschoten? Dan doe je er verstandig aan om het hele gerecht weg te gooien. Wanneer je namelijk 5 gram (2 theelepels) of meer binnenkrijgt, kan dit zorgen voor een nootmuskaatvergiftiging. Kenmerkende symptomen zijn buikpijn, braken, sufheid of juist onrust of paniek. Bovendien kun je er flink door gaan hallucineren.

Hallucineren door nootmuskaat

Nootmuskaat bevat namelijk het stofje myristicine dat in het lichaam wordt omgezet naar mmda, een stof die erg lijkt op de hallucinerende stof in ecstacy. Net als deze drug kan een teveel aan nootmuskaat hallucinaties veroorzaken. Heel af en toe wordt nootmuskaat gebruikt als partydrug. Een nootmuskaatvergiftiging ontstaat echter ook heel vaak per ongeluk, weet ook internist Jeanine Roeters van Lennep van het Erasmus MC in Rotterdam uit eigen ervaring. De internist vertelt aan de Volkskrant hoe ze onwel werd na een diner met collega’s.

‘Droge mond en high gevoel’

“Het was een Hollandse avond met asperges. Op tafel stonden bakjes met nootmuskaat en een theelepeltje erbij. Onder het praten deed ik iets te veel nootmuskaat op de asperges. Het was een beetje bitter, maar verder dacht ik er niet bij na.” ’s Nachts werd ze echter wakker met een droge mond en een high gevoel. Toen ze opstond om te gaan ontbijten was ze de weg kwijt en herkende ze haar collega’s niet meer. “Ze hebben me maar naar de spoedeisende hulp gebracht. Maar daar konden ze niets vinden.” Later realiseerde de arts zich dat haar vreemde gedrag kon worden verklaard door haar maaltijd van de avond ervoor.

Lees ook
Dáárom is het, nu het koud wordt, slim om kaneel in je thee te doen

Bron | Gezond.nu, de Volkskrant
Beeld| iStock

Ook interessant