Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Deze symptomen kunnen wijzen op een te snel werkende schildklier

schildklier-hart-margriet.jpg

Naar schatting hebben zo’n 500.000 Nederlanders een schildklierafwijking. Als deze niet op tijd wordt behandeld, kan dat de kans op een hart- en vaataandoening vergroten. 

Hoe komt dat? En wanneer moet je dus aan de bel trekken?

Gewichtsverlies en hartkloppingen

De schildklier is een orgaan aan de voorkant van de hals. Dit orgaan maakt twee soorten schildklierhormonen aan die verantwoordelijk zijn voor onze stofwisseling: hyroxine en thyroxine. Bij mensen met de schildklieraandoening hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier), geven deze hormonen te veel af. Daardoor kun je last krijgen van onverklaarbaar gewichtsverlies en hartkloppingen. Bovendien blijkt dat mensen met hyperthyreoïdie een grotere kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Rotterdam Study

Wetenschappers van het Erasmus Universitair Medisch Centrum analyseerden de gegevens van 9420 ouderen die vanaf 1990 hadden meegedaan de zogeheten Rotterdam Study. De deelnemers waren gemiddeld 65 jaar oud en werden om de drie tot vijf jaar medisch onderzocht. Uit de resultaten bleek dat hogere waarden van het hormoon thyroxine, geassocieerd werden met een verdubbelde kans op slagaderverkalking. Ook zouden mensen met een hogere waarde van dit hormoon een groter risico lopen om te overlijden aan een gerelateered hart- en vaatziekte.

Lees ook
De hoogleraar schildklierziekten: ‘Eet brood!’

Nog geen verklaring

Volgens de wetenschappers is het onderzoek de eerste studie waarbij een groep mensen is onderzocht op de relatie tussen de schildklierfunctie en slagaderverkalking. “Toekomstige studies moeten de precieze mechanismen verduidelijken die de verband tussen schildklierfunctie en slagaderverkalking kunnen verklaren. Dit kan mogelijk op de langer termijn helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen”, aldus de onderzoekers.

Meer onderzoek

De onderzoekers plaatsen nog wel een voorzichtige kanttekening bij hun eigen onderzoek. Zo waren er weinig etnische verschillen in de testgroep en is het niet duidelijk of de samenhang ook gevonden wordt bij een jongere doelgroep. De wetenschappers benadrukken daarom dat de resultaten niet per se gelden voor een grote groep mensen. Ze stellen wel dat het onderzoek mogelijk een nieuw inzicht biedt in het ontstaan van cardiovasculaire aandoeningen. “Dit onderzoek toont aan dat andere mechanismen dan de traditionele risicofactoren een rol kunnen spelen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten”, aldus de wetenschappers in het medische vakblad Circulation Research.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Circulation Research, Schildklier.nl, ZorgkaartNederland
Beeld | iStock

Ook interessant