Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom tandenknarsen niet zo onschuldig is als je misschien denkt

tandenknarsen-behandeling-gevolgen-margriet.jpg

Krijg jij nogal eens opmerkingen omdat je aan het tandenknarsen bent? Bijvoorbeeld ’s nachts in bed, zodat je partner er wakker van wordt? Je zou misschien denken dat een beetje geknars geen kwaad kan. Maar het tegendeel is waar: het is ontzettend slecht.

Voor je tanden én je kaak.

Verkeerde stand van het gebit

Tandenknarsen wordt in de tandheelkunde ook wel bruxisme genoemd. Naast gaatjes en tandvleesontsteking, is dit de meest voorkomende tandaandoening in Nederland. Tandenknarsen is het (vaak onbewust) over elkaar schuiven van tanden of kiezen. In de meeste gevallen gebeurt dit tijdens de slaap. Zelf heb je het meestal niet in de gaten, maar dit schurende geluid kan er wel voor zorgen dat je je bedpartner wakker houdt. Tandenknarsen is vaak het gevolg van een verkeerde stand van het gebit of een slecht passende beet. Daarnaast kan onder meer stress ervoor zorgen dat het erger wordt. Ook slaapaandoeningen, erfelijke factoren, medicijngebruik, alcohol en cafeïne kunnen het tandenknarsen verergeren.

Gevolgen van tandenknarsen

Tandenknarsen komt vaak voor. Vooral bij jonge kinderen: geschat wordt dat vijftien procent van de kinderen en vijf procent van de volwassenen schade oploopt door tandenknarsen. Volgens tandarts Richard Marques is deze aandoening een van de grootste oorzaken van kaakpijn. Daarnaast heeft het ernstige gevolgen voor je gebit. “Je tandglazuur lijdt eronder, je gebit kan er gevoeliger van worden én het werkt slijtage van je tanden in de hand”, legt hij uit aan Glamour. Daarnaast kan het zijn dat je zelf wakker wordt van het knarsen, waardoor je slechter slaapt en je op de lange termijn last kunt krijgen van vermoeidheid.

Lees ook
Feit of fabel: té vaak poetsen is slecht voor je tanden

Behandeling van tandenknarsen

Vermoed je dat je last hebt van tandenknarsen? Bespreek dit dan altijd met je tandarts. Deze kan verschillende oplossingen geven, die de slijtage aan je tanden zoveel mogelijk voorkomt. In de meeste gevallen zal een tandarts een een plastic ‘knarsbitje’ (ook wel opbeetplaat of splint genoemd) maken die je ’s nachts moet dragen. Dit beschermt de tanden en zorgt ervoor dat je kaakspieren minder worden belast. Daarnaast kun je ook kiezen voor verschillende therapieën die zorgen dat je je beter kunt ontspannen, zodat je ’s nachts minder de neiging hebt om te knarsen. In ernstige gevallen wordt soms lokaal botox gebruikt om de kauwspieren te ontspannen, waardoor het tandenknarsen afneemt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Glamour, Gezondheidsplein, Gezondheidsnet
Foto | iStock

Ook interessant