Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: zò vaak je tanden poetsen verkleint je kans op diabetes type 2

tanden-poetsen-diabetes.jpg

Er is een nieuwe en onverwachte reden om eens wat extra tijd te steken in het schoonhouden van je tanden: het blijkt namelijk je kans op diabetes te verkleinen. Nieuw onderzoek toont dat mensen die hun tanden minimaal drie keer per dag poetsen, minder kans hebben om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Ook blijkt uit het Zuid-Koreaanse onderzoek dat mensen die veel tanden missen just meer kans hebben om de ziekte te krijgen.

Onderzoek van tien jaar

Tien jaar lang hebben de onderzoekers van een Zuid-Koreaanse universiteit ruim 190 duizend mensen gevolgd. Ze hielden in de gaten wat hun gewoontes waren op het gebied van mondhygiëne, en of zij wel of geen diabetes type 2 ontwikkelden. En wat bleek: de mensen die vaker poetsten, hadden opvallend minder vaak last van deze ziekte. Ook hadden de deelnemers die last hadden van een ziekte aan het glazuur of het tandvlees meer kans op diabetes type 2, net als de proefpersonen die een aantal tanden misten.

Lees ook: Zeven onverwachte dingen die kunnen zorgen voor kiespijn

Veertien procent minder kans

Volgens de onderzoekers hadden mensen tot en met 51 jaar oud maar liefst veertien procent minder kans om diabetes type 2 te krijgen als ze elke dag drie keer hun poetsten, en tien procent minder als ze dat dagelijks twee keer deden. Voor mensen ouder dan 52 jaar oud maakte het niet zo veel uit of ze nou één of twee keer per dag poetsten, maar bij drie keer zakte de kans wel met zeven procent.

Chronische ontstekingen

Het zou volgens het onderzoek te maken kunnen hebben met chronische ontstekingen in het lichaam, die onder andere ontstaan bij een ziekte van het gebit. Daardoor kunnen bacteriën in de bloedbaan terecht komen. Dat zou vervolgens het immuunsysteem weer kunnen stimuleren, waardoor bloedsuiker niet meer goed gereguleerd wordt.

Weinig bewijs

Toch is het lastig om echt te bewijzen dat je tanden poetsen de kans op diabetes zou verkleinen. Er zijn namelijk nog meer factoren die bijdragen aan zowel diabetes type 2 als problemen met de tanden: ongezond eten, veel suikers consumeren en roken. Daarnaast zeggen de wetenschappers ook dat de hoge bloedsuiker die vaak gelinkt wordt aan diabetes type 2, kan zorgen voor gaatjes in het gebit en andere mondklachten. Drie keer per dag je tanden poetsen is in ieder geval niet schadelijk voor je tanden, dus je kan dat met een gerust hart doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Diabetologia Journal, WebMD
Beeld | iStock

Ook interessant