Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is wat je moet doen als je een tand hebt gebroken

dit-is-wat-je-moet-doen-als-je-een-tand-hebt-gebroken.jpg

Een ongeluk zit in een klein hoekje: een verkeerd liggende stoeptegel en je ligt onderuit. Maar wat moet je eigenlijk doen als je tijdens zo’n ongeluk een tand afbreekt?

Wanneer je slechts een stukje van je tand af breekt, is het goed om het losgeslagen deel te bewaren en gelijk naar de tandarts te gaan. Maar wanneer deze met wortel en al is afgebroken, kun je deze volgens de Nederlandse beroepsvereniging van tandartsen (KNMT) in veel gevallen het beste zelf gelijk terugplaatsen!

Tand gebroken: wat te doen?

Vaak belanden patiënten eerst op de spoedeisende hulp of bij de huisarts, waardoor er onnodig veel kostbare tijd verloren gaat. En dat terwijl het bij een tandbreuk juist heel belangrijk is dat snel de juiste zorgt wordt verleend. “Als je dat niet doet, kun je de tand verliezen”, aldus KNMT-voorzitter Wolter Brand.

Zelf terugplaatsen

Is je tand met wortel en al afgebroken? Dan is de algemene regel om de tand meteen terug te plaatsen om ergere schade te voorkomen. Dit doe je door de tand aan de bovenkant vast te pakken en met wortel en al eerst goed af te spoelen met koud water. Daarna kun je hem (nat) terug drukken op de plek waar hij is afgebroken is en bezoek je een tandarts. Lukt het niet om de tand zelf terug terugplaatsen? Bewaar hem dan in een glas melk of in de mond.

Drie uur

Als een tandarts de breuk binnen drie uur behandelt, is de kans bijna 100 procent dat de tand weer volledig herstelt. Door middel van een spalkdraad en composiet kunnen de delen tijdelijk aan elkaar vast worden gemaakt zodat ze weer aan elkaar vastgroeien. Na een aantal weken kan het composiet en het spalkdraad weer worden verwijderd.

Uitzondering: melktanden

Deze regel heeft volgens het KNMT echter één uitzondering. Wanneer het gaat om een melktand, mag het afgebroken deel nooit worden teruggeplaatst. Dit zou namelijk schade kunnen veroorzaken aan de onderliggende tand.

Lees ook
Krijg je van whitening tandpasta nou écht wittere tanden?

Bron | KNMT, Gezondheidsnet
Beeld| Getty Images

Ook interessant