Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: een potje tafeltennis kan klachten door Parkinson verminderen

tafeltennis-parkinson.jpg

Er is nog altijd geen geneesmiddel voor de ziekte van Parkinson. Maar er wordt wel hard gewerkt aan manieren om de ziekte te behandelen. Onderzoekers uit Japan hebben een bijzondere therapie gevonden om de klachten van Parkinson te verminderen: elke week een potje tafeltennis spelen.

Al na drie maanden merkten de deelnemers met de ziekte van Parkinson verbeteringen in hoe ze hun dagelijkse activiteiten konden uitvoeren.

Hersenen stimuleren

Bij de ziekte van Parkinson verzwakken de hersenneuronen die dopamine aanmaken, waardoor de spieren niet meer goed functioneren. Patiënten krijgen dan ook vaak last van spastische spieren, problemen met praten, trillingen van handen en verlies van balans. Een potje pingpong spelen klinkt dan misschien als een onmogelijke opgave voor de patiënten, maar toch blijkt dát juist heel goed te zijn voor deze mensen. Tafeltennis zou de ziekte namelijk afremmen, omdat het de reflexen aanscherpt en de hersenen stimuleert.  

Lees ook: Hoestdrank Ambroxol wordt nu getest als mogelijk middel tegen Parkinson

Onderzoek

De studie van de Fukuoka Universiteit in Japan keek naar patiënten met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar, die allemaal lijden aan een milde vorm van Parkinson. Voor de test werd er gekeken naar hun symptomen en hoe goed ze hun dagelijkse bezigheden konden volbrengen. Vervolgens kregen ze zes maanden lang wekelijks training van een ervaren tafeltennisser. Deze speelde niet alleen een potje pingpong met ze, maar liet ze ook rek- en strekoefeningen doen.

Minder trillende handen

Na drie maanden keken de wetenschappers weer naar de symptomen van de deelnemers. En die bleken al een flinke vooruitgang te hebben geboekt. Ze konden makkelijker opstaan, hadden minder moeite met aankleden en konden beter lopen, schrijven en praten. Na zes maanden bleek dat de trainingen stijfheid ook verminderd had, en veel patiënten veel minder last hadden van de trillende handen die vaak voorkomen bij Parkinson. Andere voordelen van pingpong zijn dat het de bloedcirculatie verbetert, en de hand-oogcoördinatie sterker maakt.  Het onderzoek wordt nu nog onder een kleine groep patiënten getest. Maar de onderzoekers verwachten dat ook bij een groter vervolgonderzoek de resultaten positief zullen zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Science Daily, HLN
Beeld | iStock

Ook interessant