Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze symptomen kunnen wijzen op de overgang

deze-symptomen-kunnen-wijzen-op-de-overgang.jpg

Wanneer de menopauze precies van start gaat, is moeilijk te voorspellen. Bij de meeste vrouwen beginnen de symptomen rond hun vijftigste, maar er zijn ook vrouwen bij wie de overgang zich eerder of juist later aandient.

Hoe weet je dat het zover is? Wij zetten de belangrijkste symptomen van de overgang voor je op een rij.

Menstruatie verandert door overgang

Een van de eerste dingen waaraan je kunt merken of je in de overgang bent, is je menstruatie. Als je niet aan de pil bent, zul je ondervinden dat je menstruatie begint te veranderen: de ongesteldheid blijft eerst langer uit en wordt vervolgens onregelmatiger.

Lichamelijke symptomen overgang

Naast je menstruatie is er nog een aantal ‘typische’ klachten dat bij de overgang hoort. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende:

Opvliegers tijdens de overgang

De zogenaamde opvliegers worden het meest genoemd als kenmerkende symptomen van de overgang. Wat overigens niet gek is, want 80 procent van de vrouwen in de overgang heeft er last van. Opvliegers, ook wel ‘hot flushes’ genoemd, worden gekenmerkt door een ineens opkomend gevoel van hevige warmte en zweten. Dit komt doordat je hormoonhuishouding tijdens de overgang ontregeld is.

Wat kun je doen tegen opvliegers?

Deze plotselinge ‘warmte-aanvallen’ zijn volkomen onschuldig en horen nu eenmaal bij de overgang. Wil je de temperatuurstijgingen in je lichaam toch wat beter onder controle krijgen? Draag dan bijvoorbeeld meerdere laagjes kleding, zodat je iets uit kunt trekken als je het warm krijgt. Ook is het verstandig om katoenen kleding te dragen, omdat dit tijdens het zweten minder aan je lijf plakt. En probeer te minderen met het drinken van cafeïnehoudende producten en alcohol.

Gewichtstoename door de overgang

Tijdens de overgang verandert je hormoonspiegel, wat gewichtstoename tot gevolg kan hebben. Voor veel vrouwen is dit een vervelende bijkomstigheid van de menopauze. Gelukkig kun je met gezonde voeding veel voor je lijf betekenen. Je zult zien dat je gewicht met de juiste voeding en levensstijl gelijk blijft of dat je zelfs wat kilo’s verliest. Andere (overgangs)klachten kunnen er ook door verminderen.

Vaginale droogheid

Een vervelende maar zeer vaak gehoorde en serieuze klacht tijdens de overgang is het last hebben van vaginale droogheid. Dit heeft te maken met het zakken van het oestrogeengehalte en een daardoor verminderde doorbloeding van de geslachtsorganen. Vrouwen kunnen daardoor last krijgen van een droge en gevoelige vagina en urinebuis. Dit ongemakkelijke probleem is het makkelijkst op te lossen door tijdens de seks glijmiddel te gebruiken en regelmatig een vaginale spoeling te doen.

Lees ook: Seks & de overgang: wist jij dat orgasmes tijdens de overgang anders kunnen voelen?

Stemmingswisselingen

Een vervelende verandering tijdens de overgang, zowel voor jou als soms ook voor je omgeving, is dat je tijdens deze periode in je leven last kunt krijgen van stemmingswisselingen. Natuurlijk voelen we ons allemaal wel eens een dagje minder blij, maar tijdens de overgang gaat dit gevoel er vaak wat heftiger aan toe. Zonder dat je er invloed op hebt kun je ineens uitbarsten in een huilbui, tegen iemand tekeer gaan of overspoeld worden door een somber gevoel.

Stemmingswisselingen tijdens de overgang worden veroorzaakt door een verandering in je hormoonspiegel, waarbij schommelingen plaatsvinden in je oestrogeen- en progesteronlevels. Door deze schommelingen vindt ook een verschuiving in het serotonineniveau (ook wel het geluksstofje genoemd) in je hersenen plaats. Daardoor kunnen depressieve gevoelens en dus ook stemmingswisselingen de overhand krijgen.

Wat kun je doen tegen stemmingswisselingen?

De belangrijkste manier om stemmingswisselingen tegen te gaan, is door goed voor jezelf te zorgen. Dit doe je onder andere door stress uit de weg te gaan, voldoende te slapen, genoeg ontspanning te zoeken en gezond te eten.

Lager libido

Het zal je niet verbazen dat door een verandering in je hormoonspiegel (wat dus schommelingen in je oestrogeen-, progesteron- én testosteronlevels veroorzaakt) ook je zin in seks verandert. Veel vrouwen krijgen minder zin in seks, wat grote gevolgen kan hebben voor hun seksleven. Wil je niet dat dit te veel invloed heeft tussen de lakens? Maak het onderwerp dan bespreekbaar en probeer samen met je partner manieren te vinden om het leuk te houden in de slaapkamer.

Hoe lang duurt de overgang?

Hoe lang de overgang duurt, verschilt per vrouw. De gemiddelde tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de uiteindelijke menopauze is vier jaar. Overgangsklachten kunnen vijf tot tien jaar duren, en soms zelfs langer. Er zijn ook vrouwen die maar een korte tijd merken dat ze in de overgang zijn. Goed om te weten: vrouwen van wie de moeder vroeg in de overgang kwam, hebben een grotere kans dat dit hen ook gebeurt.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | VUMC, Dokterdokter, Gezondheidsnet
Beeld | iStock

Videoserie: Opvliegers ENZO

Zit je met een prangende vraag over de overgang, zoals: hoe zit het met hormoontherapie? Of: moet ik bang zijn voor overgewicht? We maakten een videoserie waarin we deze én meer vragen voor je beantwoorden. Bekijk de videoserie hier.

Ook interessant