Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Aan déze symptomen herken je een te lage bloeddruk

aan-deze-symptomen-herken-je-een-te-lage-bloeddruk.jpg

We kennen allemaal de verhalen over een te hoge bloeddruk, maar wist je dat ook een te lage bloeddruk voor vervelende klachten kan zorgen? We zetten de symptomen waaraan je een te lage bloeddruk kunt herkennen op een rij.

We kijken ook naar welke oorzaken zo’n lage broeddruk kan hebben én wat eraan te doen is.

Waarden lage bloeddruk

Laten we bij het begin beginnen: wanneer spreken we van een te lage bloeddruk? Algemeen gesproken is bij een normale bloeddruk de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 95; anders spreken we van een te hoge waarde. Mannen hebben een hypotensie – een te lage bloeddruk – als de waarden onder de 110/70 liggen. Bij vrouwen spreken we van hypotensie bij een bloeddruk lager dan 100/60. In principe is een bloeddruk pas echt te laag wanneer iemand klachten ervaart.

Maar het moment dat iemand klachten ervaart, verschilt van persoon tot persoon. Wanneer jij bij een bepaalde bloeddrukwaarde klachten krijgt, hoeft dat niet te betekenen dat iemand anders met dezelfde waarde ook klachten heeft.

Symptomen

Een lage bloeddruk geeft meestal geen klachten en wordt vaak bij toeval ontdekt. Een te lage bloeddruk kan wel vervelende symptomen hebben. De volgende komen regelmatig voor:

 • Duizeligheid, vooral bij het opstaan na langere tijd zitten
 • Zwarte vlekken zien of wazig zicht
 • Licht in het hoofd 
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Flauwvallen
 • Het koud óf juist heel warm hebben

Lees ook:
10 opvallende symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel

Oorzaken lage bloeddruk

Meestal heeft een lage bloeddruk geen duidelijke oorzaak en is het niet iets om je zorgen over te maken. Het is meer vervelend dan ongezond. Op sommige momenten kan een te lage bloeddruk vaker voorkomen. Bijvoorbeeld bij bloedverlies door heftige menstruaties of interne bloedingen of vochtverlies door overgeven. Andere oorzaken kunnen zijn:

 • Zwangerschap
 • Hartritmestoornissen
 • Bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld plaspillen
 • Bloedarmoede

Behandeling

Omdat een lage bloeddruk meestal geen aanwijsbare oorzaak heeft, is het vaak niet of moeilijk te behandelen. In veel gevallen is er ook geen behandeling nodig, omdat het niet schadelijk is voor je lichaam. Hoewel de symptomen heel vervelend kunnen zijn, is het niet ernstig. Als er wel een duidelijke oorzaak is voor de lage bloeddruk, kan deze vaak aangepakt worden. Zo kan bloedarmoede behandeld worden met supplementen, en kan een tekort aan vocht aangevuld worden tot een goed niveau.

Omgaan met klachten

Als er geen duidelijke oorzaak te vinden is, zul je vooral moeten leren omgaan met de klachten die passen bij de te lage bloeddruk. Zo is het belangrijk dat je bij duizelingen na het opstaan rustig omhoog komt, de tijd neemt en weer gaat zitten wanneer de duizeligheid ernstig wordt. Ook is het verstandig om bij warm weer of inspanning voldoende te drinken. Natuurlijk is dat altijd belangrijk, maar vooral bij een lage bloeddruk kan een tekort aan vocht en zout voor klachten zorgen.

Als je duizelig bent en denkt flauw te vallen, kan het helpen om je benen te kruizen en tegen elkaar te drukken. Dit zorgt ervoor dat de bloeddruk stijgt, waardoor de klachten vaak afnemen. Ook je billen aanspannen of vuisten maken van je handen heeft een vergelijkbaar effect. Als je bijna flauwvalt is het verstandig te gaan zitten of liggen, het liefst met je benen omhoog. Hierdoor stroomt het bloed sneller terug naar je hoofd, waardoor je sneller weer bijkomt.

Zout

Hoewel je bij te hoge bloeddrukwaarden vaak hoort dat mensen minder zout moeten eten, is het eten van meer zout geen goede oplossing om de te lage bloeddruk op te lossen. Te veel zout eten zorgt namelijk voor meer klachten en gezondheidsrisico’s dan het in dit geval op zou kunnen lossen.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Thuisarts, Hartstichting, LUMC
Beeld | iStock

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op margriet.nl/belbuddys.

Ook interessant