Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze symptomen wijzen op een slaaptekort

symptomen-slaaptekort.jpg

We kennen allemaal wel het gevoel van moe zijn: we gaan gapen, krijgen een zwaar hoofd en prikkende ogen. Toch zijn er ook andere symptomen die kunnen wijzen op een slaaptekort.

En dan hebben we het niet over een nachtje slecht slapen, maar een langere periode dat je slecht slaapt.

Chronisch slaaptekort

Als je last hebt van een chronisch slaaptekort en dus voor een langere periode slecht slaapt, krijgt je lichaam niet meer de normale signalen door. Daarnaast is het moeilijk te herstellen, maar dient het wel serieus te worden genomen. Het is namelijk een risicofactor voor de volgende problemen:

 • Geheugen- en concentratieproblemen
 • Gebrek aan energie
 • Slechter humeur, stemmingswisselingen
 • Aantasting van het spraakvermogen
 • Lagere reactiesnelheid
 • Hoofdpijn
 • Verminderd immuun- of afweersysteem
 • Hoge bloeddruk
 • Depressie
 • Huidveroudering
 • Meer kans op hartproblemen
 • Verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes  

6 symptomen die wijzen op een slaaptekort

Als je langere tijd slecht slaapt, merk je niet meer hoe moe je eigenlijk bent, stelt Joseph Ojile, medisch directeur van het Clayton Sleep Institute. Gelukkig zijn er een aantal symptomen die aangeven dat we onze rust moeten pakken en op tijd ons bed in moeten.

1. Je bent chagrijnig

Normaal kun je prima vriendelijk zijn tegen iedereen, maar reageer je nu vaker chagrijnig? Kleine dingen die je eerst niet zo veel konden schelen vind je opeens bij slaaptekort heel erg vervelend.

Lees ook:
6x theesoorten waardoor jij beter kunt slapen

2. Neerslachtig of somber gevoel

Als je merkt dat je tijdens gesprekken met vrienden of je partner vaker uitspraken doet zoals ‘het is wat het is’ of ‘zo is het nu eenmaal’, dan kan dit wijzen op en slaaptekort. Uit verschillende studies blijkt dat als we moe zijn met hetzelfde gevoel van waardevermindering kunnen reageren na een dronken nacht. We hebben geen energie meer om in een gesprek te stoppen.

3. Je hebt continu een hongerig gevoel

Wanneer je hongergevoel niet verzadigd kan worden, kan dit duiden op een slaaptekort. Korte slaapjes leiden tot een lager niveau van leptine (het hormoon dat je eetlust remt) en een hoger niveau van ghreline (het hormoon dat je eetlust stimuleert). Dit verklaart waarom je voor de zoveelste keer in huis op zoek gaat naar iets lekkers.

4. Je hebt een onzuivere huid

Onzuiverheden op je huid is een van de meest voorkomende symptomen van slaaptekort. Je huid wordt namelijk slapper en is minder gehydrateerd als je weinig slaapt, waardoor er onzuiverheden kunnen ontstaan.

Lees ook:
Hoe slecht slapen ervoor kan zorgen dat afvallen maar niet lukt

5. Je bent vaak ziek

Als je niet genoeg slaapt verslechtert je immuunsysteem. Je lichaam heeft meer moeite met het afweren van bacteriën en daardoor wordt je vaker ziek of heb je vaker een verkoudheid te pakken. Uit een studie van The Journal of Neuroscience blijkt dat mensen die minder dan vijf uur per nacht slapen een verhoogd risico hebben op verkoudheid dan mensen die zes uur (of meer) per nacht slapen.

6. Je hebt geen zin in seks

Als je écht heel erg moe bent is seks wel het laatste waar je aan denkt. Slaaptekort bij mannen verlaagt het testosteronniveau waardoor de interesse in intimiteit vermindert.

Als je merkt dat je last hebt van een van bovenstaande symptomen is het belangrijk om onderzoek te doen naar waar je slaaptekort vandaan komt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bedrock.nl, Dorsoo.be
Beeld | iStock

Ook interessant