Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit kun je het best doen als iemand in je omgeving een psychose krijgt

psychose.jpg

Een psychose herkent de omgeving van de patiënt eerder dan hij- of zijzelf.  Dit komt omdat mensen met een psychose leven in hun eigen werkelijkheid. Daarom is het goed om te weten hoe je een psychose kunt herkennen.

En wat je kunt doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving aan deze aandoening lijdt.

Grip op de realiteit kwijt

Een psychose is een toestand waarbij iemand zijn grip op de realiteit kwijt is. Hij ziet of hoort soms dingen die er niet zijn en is overtuigd van bepaalde ideeën die niet kloppen. Verschillende psychische ziekten, zoals schizofrenie en een bipolaire stoornis, kunnen een psychose veroorzaken. Maar soms kan een psychose ook spontaan ontstaan na een heftige gebeurtenis, stress, slaaptekort of drugsgebruik.

Psychose herkennen

Tijdens een psychose is iemand het contact met de werkelijkheid (tijdelijk) verloren. Voorafgaand aan de wanen en hallucinaties heeft de patiënt vaak al last van ‘lichte’ verschijnselen, zoals concentratieproblemen, problemen met sociale contacten en schuw, angstig en/of achterdochtig gedrag. Tijdens de psychose maakt de patiënt vaak een vreemde indruk op de omgeving. Het kan zijn dat diegene stemmen hoort of het gevoel heeft dat hij of zij door iemand achtervolgd wordt. Omdat de patiënt zelf niet door heeft dat zijn werkelijkheid niet klopt, zal hij echter niet snel uit zichzelf medische hulp gaan zoeken.

Belangrijke rol voor familie en vrienden

“Vaak is het de familie die het eerst merkt dat het met zoon of dochter niet helemaal goed gaat”, zegt psychiater Wim Veling. “Een psychose verloopt heel geleidelijk.” Wanneer je het vermoeden hebt dat er iemand in je omgeving last heeft van psychoses, is het altijd verstandig om de persoon in kwestie naar een arts te brengen. De diagnose psychose moet worden gesteld door een psychiater. Afhankelijk van de ernst, bepaalt de psychiater welke behandeling nodig is. Deze is in eerste instantie gericht op vermindering van de symptomen. “Familie en naasten zijn een belangrijk onderdeel van de behandeling, want zij doen een groot deel van de zorg. Ze kennen de patiënt ook veel beter dan de psychiater de patiënt ooit zal kennen.”

Lees ook
Waarom je bij stressklachten vaker last hebt van nachtmerries

Zo ga je met een psychose om

Hoe frustrerend het ook is, probeer zo rustig mogelijk te reageren op iemand die psychotisch is. Boosheid en irritatie werken averechts. Wanneer je samenleeft met iemand met een psychose, is het belangrijk om te weten dat de patiënt zelf geen controle heeft over zijn eigen gevoelens en gedachten. De wanen en hallucinaties zijn voor de patiënt de werkelijkheid. Het heeft daarom geen zin om te zeggen: “De stemmen die je hoort zijn niet echt” of “Je wordt niet achtervolgd”. Probeer begrip te tonen voor de werkelijkheid van de ander en laat dat ook merken. Vraag bijvoorbeeld wat iemand ziet of hoort. Dat betekent niet dat je mee hoeft te gaan in de psychose. Je kunt best laten merken dat je er anders tegenaan kijkt. En luister vooral heel goed naar het advies van de arts. Alles om je naaste er weer bovenop te helpen.

Bron| Mind, UMC Utrecht Gezondheid&co
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Ook interessant