Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ook dit kunnen symptomen zijn van de premenopauze

symptomen-premenopauze.jpg

Opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen: veel symptomen van de overgang horen we vaak voorbijkomen. Maar hoe zit dat met de premenopauze? Daarover is vaak nog veel onwetendheid. Daarom leggen we je uit wat dit precies is en wat belangrijke en minder bekende symptomen van de premenopauze kunnen zijn.

En kun je ook iets doen om die klachten te voorkomen?  

Wat is de premenopauze?

De premenopauze is de periode vóór je laatste menstruatie. Dit wordt ook wel pre overgang genoemd. Tijdens deze fase stoppen je eierstokken geleidelijk met de aanmaak van hormonen. Hierdoor beginnen je hormonen te schommelen en kun je al last krijgen van de eerste symptomen van de overgang (bijvoorbeeld opvliegers of nachtelijk zweten). In het begin van de premenopauze kan je menstruatie nog regelmatig zijn, maar hoe dichter je bij de overgang komt, hoe meer dit verandert. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je langer of korter ongesteld wordt en dat je meer of juist minder bloedverlies hebt dan normaal. 

Het verschilt per vrouw wanneer de premenopauze begint. Dit kan bijvoorbeeld al ergens in de dertig optreden, maar kan ook nog jaren uitblijven. Daarnaast verschilt het ook per vrouw hoe lang de premenopauze duurt. Dit kan ongeveer drie tot tien jaar duren, maar gemiddeld duurt dit zo’n vijf jaar. In de premenopauze ben je nog steeds vruchtbaar, dus kun je ook nog steeds zwanger raken. 

Symptomen van de premenopauze 

De premenopauze kun je dus vooral herkennen aan een schommeling in je menstruatie. Zodra je maandelijkse cyclus onregelmatig wordt, kan dat dus een teken zijn dat de premenopauze is gestart. Denk daarbij aan meer of minder bloedverlies, het langer uitblijven van een je menstruatie, vaker ongesteld worden dan normaal en een langere of kortere periode menstrueren. In een latere fase van de premenopauze kan je tot wel 60 dagen zonder menstruatiecyclus gaan. Daarnaast kun je tijdens de premenopauze dus ook al last krijgen van overgangsklachten. 

Verandering van cholesterol 

De bovenstaande symptomen zijn misschien een open deur richting de overgang, maar een minder bekende klacht is dat ook je cholesterolgehalte door de premenopauze kan veranderen. Je LDL-cholesterol waarde (het slechte cholesterol) kan stijgen, terwijl daarbij geldt: hoe lager, hoe beter. En de HDL- cholesterol waarde (het goede cholesterol) dat kan juist afnemen. Terwijl je die HDL-cholesterol juist nodig hebt om het cholesterol uit je bloed op te ruimen. 

Lees ook: Wat is cholesterol en waarom is de waarde ervan zo belangrijk je?

Een verhoogd angstgevoel door de premenopauze 

Een ander belangrijk symptoom van premenopauze dat minder bekend is, is een verhoogd angstgevoel of een angststoornis. Dit wordt ook wel perimenopause anxiety genoemd. Doordat je in deze periode last kunt krijgen van stemmingswisselingen (onder andere veroorzaakt door hormonale schommelingen en een verstoorde nachtrust), kun je prikkelbaarder zijn, last krijgen van depressieve klachten én meer angst ontwikkelen. 

Daarnaast zou dit ook kunnen liggen aan het feit dat je oestrogeenspiegels nauw verbonden zijn met de cortisolspiegel in je lichaam. Cortisol is een stresshormoon, dus wanneer dit stijgt en je oestrogeen afneemt kun je een sterker gevoel van stress én verhoogde angst ervaren. Sommige vrouwen in de premenopauze hebben vooral last van een verhoogd angstgevoel in de ochtend. 

Wat te doen tegen angst door de premenopauze?

Het is vooral belangrijk om gezond te blijven eten en voldoende te bewegen, om je lichaam en geest tijdens deze verandering van je lichaam zo fit mogelijk te houden. Ook medicatie en yoga kunnen goed helpen om je angstklachten te verlichten. Mocht dat niet baten en heb je het gevoel dat de angst je dagelijks leven belemmert, neem dan contact op met een zorgverlener. Praten over je angsten kan soms al een heel stuk helpen. Heb je ernstige angstsymptomen of paniekaanvallen? Kijk dan samen met een zorgverlener wat de mogelijke behandelingen zijn. In sommige gevallen kun je bijvoorbeeld bepaalde supplement of medicijnen krijgen om de angst te verlichten. 

Bron | Prime Woman, Ymea, Hartstichting
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.  

Ook interessant