Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze 10 symptomen moet je volgens een gynaecoloog nooit negeren

deze-10-symptomen-moet-je-volgens-een-gynaecoloog-nooit-negeren.jpg

Er bestaat geen standaard ‘normale’ vagina, dus precies vertellen wat wel of niet normaal is down there zullen we ook zeker niet doen. Maar er zijn wel wat symptomen rondom je vagina en vrouwelijke organen die je volgens een gynaecoloog áltijd even moet laten checken.

Gynaecoloog Narendra Pisal zet ze voor Red Online op een rijtje. Heb je last van één van deze tien klachten? Dan is dat zeker niet meteen een reden om in paniek te raken. In veel gevallen heeft het een redelijk onschuldige oorzaak, maar het is verstandig om je te laten controleren door een arts.

1. Zware menstruaties

Lig je elke maand een week lang in bed door de pijn tijdens je menstruatie of is zelfs het grootste maandverband niet genoeg om te zorgen dat je niet doorlekt? Dan is het slim om naar de huisarts te gaan. Hoewel dit volgens gynaecoloog Pisal meestal geen symptomen zijn van een zeer ernstige aandoening, kan het wel wijzen op bijvoorbeeld endometriose of PCOS. Door op tijd aan de bel te trekken, kan de juiste behandeling geboden worden.

2. Onverwachte bloedingen

Niet ongesteld, maar wel een bloeding? Als je regelmatig last hebt van doorbraakbloedingen, na de seks bloedt of na de menopauze tóch ineens weer een bloeding krijgt, is het ook verstandig om naar de dokter te gaan. Hoewel het onschuldig zou kunnen zijn, kan het volgens de gynaecoloog ook wijzen op gynaecologische kanker, bijvoorbeeld baarmoeder- of baarmoederhalskanker.

3. Vaak plassen of pijn bij het plassen

Meestal wijzen deze symptomen op een blaasontsteking die gelukkig vrij gemakkelijk te behandelen is, als je maar op tijd aan de bel trekt. Maar in uitzonderlijke gevallen kunnen dit het volgens gynaecoloog Pisal ook symptomen zijn die passen bij een cyste op je eierstok of een tumor in je baarmoeder. Altijd slim om verder te kijken wanneer een antibioticakuur de problemen niet oplost.

4. Pijn tijdens seks

Pijn tijdens seks kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen te sterk gespannen bekkenbodemspieren de oorzaak zijn, maar kan ook endometriose voor de pijn zorgen. Als je hier regelmatig last van hebt, is het dus slim om even langs de dokter te gaan.

5. Buikpijn laag in je buik

Buikpijn kan heel wat oorzaken hebben, vooral omdat er zó veel verschillende organen op een kleine oppervlakte zitten. Volgens de gynaecoloog is lage buikpijn wel iets waarmee je naar de dokter kunt gaan, vooral als het buiten je menstruaties om is. Heb je onbeschermde seks gehad? Dan bestaat bijvoorbeeld de kans dat intense, stekende pijn laag in je buik een teken is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Heel gevaarlijk wanneer dit niet op tijd ontdekt wordt. Maar ook endometriose kan enorme buikpijn veroorzaken, net als gynaecologische kankersoorten zoals eierstokkanker. Hoewel die laatste optie relatief zeldzaam is, is het natuurlijk altijd verstandig om een specialist te laten kijken.

6. Ongewenst urineverlies

Niet per se een probleem waarvoor je bij een gynaecoloog komt, maar wel down there. Maar liefst 40 procent van de vrouwen heeft op een punt in haar leven last van ongewenst urineverlies of incontinentie. Vooral net na een bevalling of na de overgang komt het regelmatig voor. Omdat veel vrouwen het toch wel wat gênant vinden, blijven ze er onnodig lang mee lopen. Volgens Pisal kan fysiotherapie van een bekkenfysiotherapeut vaak de oplossing zijn.

7. Bultjes, wratjes of cysten

Een verstopt haarzakje of verdwaald puistje op je schaamlippen is niet meteen iets om je zorgen om te maken, maar als je last hebt van bultjes, cysten of andere onverklaarbare veranderingen in je huid is het slim om een specialist te bezoeken. Volgens gynaecoloog Pisal kunnen het namelijk symptomen zijn van een soa, maar kan het ook wijzen op iets wat ernstiger is, zoals vaginakanker.

8. Symptomen van de overgang

Opvliegers, nachtelijk zweten, slecht slapen en mood swings: we kennen de symptomen van de overgang allemaal wel. Toch heeft de één er heel veel last van, terwijl een ander juist bijna niets merkt van de menopauze. Als jij in die eerste categorie valt en veel symptomen hebt, kun je volgens de gynaecoloog het beste een afspraak maken met een specialist. Samen kunnen jullie dan kijken hoe je klachten verminderd kunnen worden.

9. Aanhoudende jeuk

Meestal is jeuk rondom je vagina en schaamlippen een teken van een schimmelinfectie, die gelukkig makkelijk te verhelpen is met de juiste behandeling. In zeldzame gevallen kan dit ook één van de symptomen zijn van bijvoorbeeld het HPV-virus, zegt gynaecoloog Pisal. Slim om dat even te laten checken dus, wanneer een andere behandeling niet aanslaat.

10. Opgeblazen gevoel

Hoewel je misschien denkt dat een opgeblazen gevoel ontstaat door je maag of darmen, kunnen ook je baarmoeder en eierstokken daar flink wat effect op hebben. Af en toe een dag een opgeblazen buik hebben we allemaal, maar als je echt regelmatig je broek amper dicht kunt krijgen kun je beter naar een dokter gaan. Zo kan endometriose bijvoorbeeld de boosdoener zijn, maar kan het – in combinatie met andere symptomen – ook een teken zijn van eierstokkanker.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Red Online
Beeld |iStock

Ook interessant