Gezondheid

Deze symptomen kunnen wijzen op de veelvoorkomende longaandoening COPD

copd-symptomen-margriet.jpg

COPD is een verzamelnaam voor twee verschillende longziekten: longemfyseem en chronische bronchitis. In ons land hebben bijna 600.000 mensen COPD. Daarnaast wordt vermoed dat nog eens 300.000 Nederlanders deze aandoening hebben, zonder dat ze het zelf weten.

Toch is het belangrijk om COPD te kunnen herkennen. In veel gevallen is de ziekte in toom te houden door gezonde voeding en beweging. Maar in ernstige gevallen, kan de longziekte ook een longaanval veroorzaken.

Verzamelterm

Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is eigenlijk een verzamelnaam voor twee verschillende ziekten. Bij de eerste, longemfyseem, ontstaat COPD door een tekort aan longblaasjes. Daardoor kan er bij het ademhalen steeds minder zuurstof in het bloed worden opgenomen. Ook chronische bronchitis valt onder COPD. Bij deze ziekte zijn de bronchiën, vertakkingen van de luchtpijp, aanhoudend ontstoken wat eveneens zorgt voor een benauwd gevoel.

Oorzaak nummer 1: roken

De longaandoening kent meerdere oorzaken. Meestal is roken de oorzaak van COPD. Ongeveer één op de vijf mensen met de ziekte heeft nooit gerookt. Bij hen heeft de ziekte een andere oorzaak, zoals: astma, longontsteking en andere longziekten, erfelijke ziekten, langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen en luchtvervuiling. De meeste klachten ontstaan na het veertigste levensjaar. Wanneer de symptomen eerder optreden, heeft COPD meestal een erfelijke oorzaak.

Symptomen COPD en longaanval

Naast benauwdheid, kan ook kortademigheid of een piepende ademhaling een teken zijn van COPD. Andere symptomen zijn frequent hoesten, vermoeidheid en veel slijm. Soms treedt er een acute hevige verslechtering op: een longaanval. Patiënten moeten met een longaanval direct naar het ziekenhuis om extra zuurstof toegediend te krijgen. Na één longaanval, volgen er bovendien vaak meer. Uit onderzoek blijkt dat de overlijdenskans ten gevolge van een longaanval groter is dan bij een hartaanval.

Longfunctietest

Een arts kan COPD vaststellen door middel van een longfunctietest, waarbij je een paar keer diep moet blazen. Op die manier wordt de longinhoud bepaald. Soms is aanvullend onderzoek nodig in de vorm van een CT-scan, röntgenfoto, inspanningstest, allergietest of uitgebreidere longfunctietest. COPD is een ongeneeslijke ziekte. Maar bij lichte of milde COPD, zijn de symptomen wel te verminderen door gezonde voeding en voldoende beweging. Daarnaast kunnen luchtwegverwijders en ontstekingsremmers helpen om de benauwdheidsklachten te verminderen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron| Longfonds, DokterDokter
Beeld| iStock

Ook interessant