Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze klachten wijzen op een instabiele schouder (en zo kom je er weer van af)

instabiele-schouder.jpg

Heb je de laatste tijd last van je schouder en lijkt het wel of ‘ie eigenlijk te los zit? Dat kan je bewegingsvrijheid behoorlijk belemmeren. De kans is groot dat je in dit geval te maken hebt met een instabiele schouder. Maar wat is dat precies, hoe ontstaat het en wat kun je hiertegen doen? 

Doe je niks aan een instabiele schouder? Dan kan dit op termijn zelfs leiden tot vroegtijdige artrose. 

Wat is een instabiele schouder?

Bij een instabiele schouder, ook wel schouderinstabiliteit, is er sprake van een schoudergewricht dat eigenlijk te los zit, waardoor je bovenarm een te grote bewegingsvrijheid heeft ten opzichte van de kom van je schouderblad. Hierdoor kan de bol van je arm zelfs uit de kom gaan. Dat wordt ook wel ontwrichting of luxatie genoemd. 

De oorzaken

Er zijn drie oorzaken bekend waardoor je last kunt hebben van een instabiele schouder, namelijk:

  • Je schouder is uit de kom geweest

Wanneer je schouder ooit uit de kom is geschoten en daarna niet goed is hersteld, dan kan ‘ie instabiel worden. Hierdoor kan je schouder al bij kleine bewegingen of krachtinspanning opnieuw uit de kom schieten. 

  • Geleidelijk uitgerekt 

Wanneer de banden en pezen in je schouders vaak uitgerekt worden, dan kunnen ze op den duur slap worden. Denk bijvoorbeeld aan een sport of werk waarbij je veelvuldig je arm boven je hoofd moet bewegen. Dit kan vervolgens leiden tot schouderinstabiliteit. 

  • Hypermobiel

Als laatste hebben mensen die hypermobiel zijn een grotere kans een instabiele schouder. 

Hoe herken je een instabiele schouder?

Een instabiele schouder kun je allereerst herkennen aan schouderpijn, vooral tijdens het bewegen. Daarnaast voelt de schouder los aan, alsof deze niet goed aan je gewricht vastzit. Als er sprake is van luxatie – oftewel een schouder die uit de kom is – dan voel je een acute pijn en ziet je schouder er abnormaal uit. De kans is groot dat de schouderinstabiliteit in dit geval chronisch wordt, waardoor je schouder vaker uit de kom kan schieten. 

Lees ook: Dit is wat je moet weten over de veelvoorkomende schouderaandoening SAPS

Een behandeling

Als je een instabiele schouder niet laten behandelen, dan kunnen de klachten erger worden en kan er op termijn zelfs vroegtijdige artrose ontstaan. Daarnaast kunnen de schouderklachten bij luxatie dus ook chronisch worden. Daarom is het belangrijk om altijd contact op te nemen met een arts als je last hebt van schouderklachten. Soms is een niet-operatieve behandeling al voldoende. Hierbij krijg je ontstekingsremmende medicatie en moet je rust houden. Vervolgens kan een fysiotherapeut helpen bij het revalidatieproces, om je spieren te verstevigen en je schouder weer mobiel te maken. In sommige gevallen is het wel nodig om de schouder te herstellen door middel van een operatie.

Bron | Gezondheid.be, OCON
Beeld | Getty Images

M50 Cover HR JPG

Margriet 50 ligt in de winkels! Met daarin een heel scala aan surprise ideeën en DIY adventkalenders voor de naderende feestmaand, een groot interview met presentatrice Irene Moors, de leukste tips voor een dagje shoppen in Dordrecht, de lekkerste Thanksgiving-recepten en nog veel meer. Haal ‘m snel in huis of bestel deze Margriet onlinezonder verzendkosten.

Ook interessant