Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom het bij déze symptomen belangrijk is dat je je bloeddruk laat meten

hoge-bloeddruk.jpg

Als je last hebt van onverklaarbare hoofdpijn, oorsuizen, wazig zicht of een rusteloos gevoel, is het slim om een afspraak te maken bij je huisarts. Waar je dan zéker even om moet vragen, is een meting van je bloeddruk. Deze symptomen zouden namelijk kunnen wijzen op een hoge bloeddruk.

Tegen de tijd dat zo’n hoge bloeddruk voor klachten zorgt is deze vaak erg hoog of al langere tijd verhoogd. Om ernstige gevolgen te voorkomen, is het dan ook belangrijk snel in te grijpen.

Wat is een hoge bloeddruk?

Je bloeddruk is – de naam verklapt het al – de druk in je bloedvaten, die nodig is om je in leven te houden. Die druk daar zorgt er namelijk voor dat het bloed wordt rondgepompt door je lichaam, waardoor al je organen en spieren voldoende zuurstof krijgen om te functioneren. Je bloeddruk bestaat uit twee waarden: de boven- en de onderdruk. De bovendruk is de hoogste waarde en staat voor de druk in je bloedvaten als je hart samentrekt. De onderdruk is een lagere waarde en is de druk in je vaten tussen twee hartslagen in, wanneer je hart zich ontspant. Samen vormen ze je bloeddruk.  

Bij het bepalen wat een lage, normale en hoge bloeddruk is, wordt vooral de bovendruk in de gaten gehouden. Een te hoge bovendruk kan namelijk zeer schadelijk kan zijn voor je bloedvaten, zegt de Hartstichting. Een bovendruk van 120 of lage zou de ideale bloeddruk zijn, maar ook een bovendruk van tussen de 120 en 140 is nog gezond. Een waarde hoger van 140/90 geldt als een te hoge bloeddruk; 180/110 of hoger is een ernstig verhoogde bloeddruk.

Lees ook:
Hoe verlaag ik mijn bloeddruk? Vier voedingsmiddelen die bewezen kunnen helpen

Symptomen hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk zorgt vaak niet voor symptomen en is júist daarom een gevaarlijke aandoening. Je kunt jarenlang een verhoogde bloeddruk hebben, zonder dat je er merkbaar last van hebt. En soms heb je wel klachten, zonder dat je die linkt aan dat je bloeddruk mogelijk te hoog is. Bijvoorbeeld omdat het gaat om vage pijntjes, of omdat je denkt dat het hoort bij ouder worden. Als iemand wel symptomen krijgt door een hoge bloeddruk, komt dat vaak omdat deze érg hoog is. Bijvoorbeeld bij een bovenwaarde hoger dan 200, en een onderwaarde die hoger ligt dan 120. Ook kan je klachten krijgen als je lange tijd achter elkaar een onbehandelde hoge bloeddruk hebt.

Een aantal van die symptomen die kunnen wijzen op een (zeer) hoge bloeddruk zijn:

  • Je hebt vaak hoofdpijn
  • Vermoeidheid, ook als je geen drukke dag hebt gehad
  • Je bent vaak misselijk zonder aanwijsbare reden
  • Zonder veel inspanning ben je al kortademig of buiten adem
  • Je ziet wazig, terwijl je ogen eigenlijk wel goed zijn
  • Oorsuizen, een vorm van tinnitus
  • Je hebt een rusteloos gevoel

Herken je deze symptomen en denk je mogelijk een hoge bloeddruk te hebben? Neem dan contact op met de huisarts of test zelf thuis je bloeddruk. Is de waarde te hoog, dan is het verstandig een medisch specialist in te schakelen.

Waarom is een hoge bloeddruk gevaarlijk?

Het is niet voor niets dat er veel gesproken wordt over het voorkomen en behandelen van een hoge bloeddruk, óók als je geen symptomen hebt. Een hoge bloeddruk kan namelijk de kans op verschillende hart- en vaataandoeningen vergroten. Omdat je bloedvaten constant onder grote druk staan, kunnen bijvoorbeeld de wanden van je bloedvaten beschadigen. Daardoor kan cholesterol zich gemakkelijker ophopen, en loop je meer risico op een hartinfarct of beroerte. Ook de kans op hartfalen neemt toe, omdat je hart bij een hoge bloeddruk harder moet werken. De hartspier wordt dan dikker en stijver, waardoor de pompkracht af kan nemen. Een hoge bloeddruk kan daarnaast – ook als je geen symptomen hebt – blijvende schade aan onder andere je nieren en ogen veroorzaken. Met medicatie, veranderingen in levensstijl en dieet is een hoge bloeddruk vaak te verlagen, waardoor deze risico’s weer afnemen.

Bron | Hartstichting, UMCG
Beeld | Getty Images

Ook interessant