Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Aan déze symptomen herken je het carpaal tunnel syndroom

aan-deze-symptomen-herken-je-het-carpaal-tunnel-syndroom.jpg

Tintelingen in je hand, een doof gevoel in je duim en krachtverlies in je vingers? Dat zijn allemaal symptomen die kunnen wijzen op het carpaal tunnel syndroom. Hierbij is een belangrijke handzenuw in de knel gekomen.

Hoewel het carpaal tunnel syndroom relatief vaak voorkomt, kan het wel voor vervelende symptomen zorgen. We zetten op een rij hoe je het kunt ontdekken én wat je eraan kunt doen.

Carpaal tunnel syndroom

Aan de binnenkant van je pols zit een smalle ‘tunnel’ waar een zenuw (de nervus medianus) en pezen doorheen lopen. Die tunnel heet de carpale tunnel. Deze tunnel is van nature al nauw, en er is maar een klein zwellinkje voor nodig om hem samen te knijpen en zo de zenuw af te knellen. Inderdaad, au! Zo’n verdikking of irritatie kan ontstaan als je veel moet typen of andere snelle, steeds dezelfde bewegingen met je pols of hand maakt. Bij zo’n vernauwing spreken we dus van het carpaal tunnel syndroom, en dat kan voor vervelende symptomen zorgen.

Hoe vaak komt het voor?

Het carpaal tunnel syndroom is niet zeldzaam: ongeveer een derde van de Nederlanders krijgt er ooit last van. Opvallend genoeg komt het carpaal tunnel syndroom aanzienlijk vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Voor elke man die het carpaal tunnel syndroom heeft, zijn er negen vrouwen die dezelfde symptomen en diagnose hebben. Vooral vrouwen tussen de 45 en 54 jaar oud krijgen de aandoening opvallend vaak. Ook mensen met diabetes, een traag werkende schildklier, reumatoïde artritis of overgewicht hebben een grotere kans om deze klachten te krijgen.

Symptomen van carpaal tunnel syndroom

Zo’n zenuw die in de knel zit, kan voor flink wat nare klachten zorgen. Déze symptomen kunnen wijzen op het carpaal tunnel syndroom:

  • Tintelingen of een doof gevoel in je duim, vingers en handpalm. Opvallend genoeg hebben mensen zelden problemen in de pink.
  • Pijn in de duim, vingers en handpalm; ook hier is de pink meestal niet bij betrokken.
  • Uitstralende pijn naar de rest van de arm, die ’s nachts vaak erger is. Soms worden mensen zelfs wakker door de symptomen van het carpaal tunnel syndroom.
  • Krachtverlies in de handen, waardoor je bijvoorbeeld dingen laat vallen. In het begin merk je deze ‘onhandigheid’ vooral ’s ochtends, later kun je hier de hele dag last van hebben.
  • Soms zijn de klachten zo erg, dat je sommige werkzaamheden niet meer goed kunt uitvoeren.

Herken je deze symptomen die kunnen wijzen op het carpaal tunnel syndroom? Dan is het verstandig om naar de dokter te gaan. Meestal kan je huisarts de diagnose heel snel stellen door je klachten aan te horen en kort de hand en pols te onderzoeken.

Lees ook:
Witte en tintelende vingers? Misschien heb je dan het fenomeen van Raynaud

Behandeling

Heb je de diagnose gekregen? Dan heb je verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld afwachten tot de symptomen van het carpaal tunnel syndroom vanzelf weer overgaan. Bij ongeveer een kwart van de mensen met de diagnose, gebeurt dat binnen een jaar. Door een spalk te dragen kun je de zenuw rust geven; meestal verdwijnen de klachten dan binnen ongeveer zes tot twaalf weken. Helpt dit niet voldoende? Dan kan de arts eventueel een injectie geven in de pols met een ontstekingsremmer. De klachten worden daardoor bijna altijd minder of verdwijnen helemaal.

Operatie voor carpaal tunnel syndroom

Als eerdergenoemde behandelingen niet (voldoende) helpen, kan een operatie soms nodig zijn. Bij zo’n operatie maakt een chirurg meer ruimte voor de zenuw in de hand, waardoor de beknelling opgeheven wordt. De operatie gebeurt meestal onder een plaatselijke verdoving; je hoeft vaak dus niet onder narcose. Na ongeveer zes weken merken de meeste mensen een duidelijke verbetering na de operatie. Zes maanden na de behandeling heeft ongeveer negentig procent geen symptomen van het carpaal tunnel syndroom meer.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | IsalaJeroen Bosch ZiekenhuisThuisarts.nlNederlandse Vereniging voor Neurochirurgie
Beeld | Getty Images

ME1

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frisse start, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant