Als je last hebt van opborrelend maagzuur, herken je dat vast vooral aan een brandend gevoel in je slokdarm en pijn achter je borstbeen. Maar dat zijn lang niet alle symptomen van brandend maagzuur.
Brandend maagzuur kan namelijk klachten veroorzaken die je niet zo snel zou verwachten bij deze aandoening.
Symptomen brandend maagzuur
Naast een brandende slokdarm en pijn of druk achter je borstbeen zijn de onderstaande, minder bekende symptomen ook een teken van brandend maagzuur.
Brandend maagzuur is vooral heel vervelend, maar kan dus op de lange termijn best wat nare kwaaltjes opleveren. Als je er vaker last van hebt, is een bezoekje aan de huisarts dan ook een goed plan. Ga zeker naar de dokter als je voelt dat het eten niet wil zakken in je slokdarm, je regelmatig moet overgeven, je in korte tijd meer dan vijf kilo afvalt zonder aanwijsbare oorzaak en/of als je zwarte, dunne ontlasting hebt.
Brandend maagzuur voorkomen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zo beperk je de kans op brandend maagzuur:
Vermijd grote, zware maaltijden en erg vet eten. Neem liever kleine maaltijden, verspreid over de dag.
Ga na het eten niet meteen languit op de bank of zelfs in bed liggen. De inhoud van je volle maag kan horizontaal namelijk gemakkelijker terugstromen in je slokdarm.
Eet gezond en vezelrijk om verstopping te voorkomen. Anders komt er te veel druk op je buik te staan, waardoor maagzuur in je slokdarm komt.
Mensen met overgewicht hebben minder ruimte in de buikholte, waardoor de druk in de buik groter is dan normaal gesproken. Houd je lijn dus goed in de gaten.
Laat alcohol, pepermunt, chocolade, scherpe kruiden, dranken met prik en zuur vruchtensap even links liggen. Die kunnen de klachten namelijk verergeren.