null Beeld

Symptomen baarmoederhalskanker: hoe merk je dat je het hebt?

Jaarlijks krijgen ongeveer 750 Nederlandse vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker, vooral vrouwen tussen de 30 en 55 jaar. Hoe merk je dat je het hebt? 

Baarmoederhalskanker is een van de weinige vormen van kanker waarvan de oorzaak onomstotelijk is aangetoond. Boosdoener is het seksueel overdraagbare en erg besmettelijke Humaan Papillomavirus (HPV). Een aantal varianten hiervan kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken.

Traag proces

Meestal elimineert je immuunsysteem het virus voordat het kan toeslaan. Maar soms ruimt je lichaam het HPV-virus niet op en blijft het virus langer in de cellen van de baarmoederhals aanwezig. Deze kunnen zich dan ontwikkelen tot kankercellen. Dit proces gaat heel traag: tussen het moment van besmetting (door seksueel contact) en het daadwerkelijk ontstaan van baarmoederhalskanker zit meestal tien tot meer dan vijftien jaar.

Symptomen

Dankzij het Nederlandse bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker worden afwijkingen meestal in een vroeg stadium opgespoord. Dat is maar goed ook, want baarmoederhalskanker is dus een echte sluiprover. Het duurt jaren voor de ziekte tot volle wasdom komt en in die periode merken de meeste vrouwen helemaal niets. De eerste verschijnselen die je eventueel opmerkt zijn een bloederige of bruine afscheiding buiten de menstruatiecyclus en contactbloedingen (bloedverlies tijdens of na het vrijen). Ook bij bloedverlies na de overgang is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Steeds grotere genezingskans

Bij 95 procent van de uitstrijkjes die voor het bevolkingsonderzoek worden gemaakt is niets aan de hand. Als het wel mis is, is dat niet meteen reden tot paniek; er bestaan verschillende stadia van baarmoederhalskanker. De kans op genezing is de afgelopen dertig jaar ook enorm gestegen. Maar hoe eerder je erbij bent, hoe beter!

Vernieuwd bevolkingsonderzoek

In 2015 is het bevolkingsonderzoek vernieuwd. Vrouwen van 30 tot 60 krijgen nog steeds een uitnodiging om een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Maar de uitslag is anders. Je hebt HPV of niet. Als je geen HPV hebt en een normaal celbeeld vertoont, is het vrijwel uitgesloten dat je in de komende tien tot vijftien jaar baarmoederhalskanker zult ontwikkelen, aldus het RIVM. Vrouwen zonder HPV hoeven daarom in de toekomst minder vaak een uitstrijkje te laten maken.

Zelftest

Er is nog iets nieuws: vrouwen die moeite hebben met het laten maken van een uitstrijkje kunnen een zelftest aanvragen en thuis bij zichzelf materiaal afnemen. Dit materiaal stuur je op, waarna het wordt getest op HPV. Als de test positief is, word je alsnog opgeroepen voor een uitstrijkje. Het zelf afgenomen materiaal bevat namelijk te weinig cellen om het te kunnen beoordelen op afwijkingen.

Vaccinatie

Sinds 2008 kunnen alle meisjes op hun 13de worden ingeënt tegen het HPV-virus. Het vaccin beschermt niet tegen alle varianten van het HPV-virus die baarmoederhalskanker veroorzaken. Met de vaccinatie ben je beter beschermd, maar het geeft geen garantie dat je geen baarmoederhalskanker krijgt. Kijk voor veelgestelde vragen over het vaccin op de website van het RIVM.

Lees ook

Bekijk ook

Dokter Rutger over het belang van vitamine D.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden