Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit zijn de symptomen van een aderontsteking

symptomen-aderontsteking.jpg

Heb je last van een rode, pijnlijke zwelling op je been? Dan zou het wel eens aderontsteking kunnen zijn. Van de symptomen tot de behandelingen: we leggen je uit wat je hierover moet weten. 

En dít is wanneer je op moet passen voor een trombosebeen. 

Wat is een aderontsteking?

In je lichaam zitten oppervlakkige en diepe aders. Wanneer er in een oppervlakkige ader een bloedstolsel ontstaat, dan kan dit een aderontsteking worden. In dit geval is er stolsel ontstaan zonder dat je een wondje hebt. Een aderontsteking zit meestal in het been, maar kan ook in je armen optreden. Er zijn allerlei verschillende oorzaken waardoor je een aderontsteking kunt oplopen. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door spataderen in je been, na een operatie of door infuustherapie. Ook mensen met diabetes, obesitas en bij bedlegerigen is het risico hoger.

De symptomen 

Je kunt een aderontsteking herkennen aan de volgende symptomen: 

  • Een dikke, stugge streng op je been (of arm)
  • Een rode, pijnlijke zwelling rond de streng 
  • De plek is enkele centimeters groot tot groter dan vijf centimeter
  • De plek voelt warm 

Een trombosebeen

In sommige gevallen kan het stolsel zich verder uitbreiden van een oppervlakkige ader, naar een diepe ader. In dat geval ontstaat er een trombosebeen. De kans dat je door een aderontsteking een trombosebeen krijgt is gelukkig klein. Wanneer je een aderontsteking hebt die groter is dan vijf centimeter, zich verder uitbreidt of in je knie of lies zit is de kans wel iets groter. Neem in dit geval altijd contact op met de huisarts.   

Lees ook: Déze symptomen kunnen wijzen op trombose

Het advies 

Wanneer je last hebt van een aderontseking mag je gewoon blijven bewegen. Rust houden is dus niet nodig. In de meeste gevallen verdwijnt de aderontsteking binnen enkele weken vanzelf weer. Bij een aderontsteking kan het prettig zijn om koude kompressen op de plek te leggen. Hoewel er geen bewijs is dat dit helpt bij de genezing, kan het wel prettig voelen om de plek te koelen. Ook kun je paracetamol slikken tegen de pijn. 

Neem contact op met de huisarts als de aderontsteking opnieuw terugkomt. Daarnaast is het belangrijk om direct aan de bel te trekken als je plotseling benauwd wordt, ademen pijn doet, je sneller ademt dan normaal of slijm ophoest met bloed erin. Ook als je onderbeen dikker of pijnlijker wordt of de ontsteking zich uitbreidt, is het belangrijk om de huisarts te bellen. 

Medicatie 

Wanneer de plek zich uitbreidt, bij je knie of lies zit of groter is dan vijf centimeter kunnen bloedverdunners nodig zijn. Overleg dit met de huisarts. Mocht paracetamol niet werken tegen de pijn, dan kun je ook andere pijnstillers slikken. Overleg hiervoor ook eerst met de huisarts of apotheek, want sommige pijnstillers worden afgeraden wanneer je bloedverdunners slikt. 

Bron | Thuisarts, Apotheek.nl, Gezondheidsnet
Beeld | Getty Images

Margriet 38 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: dag extra kilo’s (ook boven de vijftig), een pluktuin aan huis, de mooiste natuurfoto’s met je smartphone, interviews met virer grappige Nederlandse vrouwen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant