null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Supplementen die je weerstand verbeteren? ‘Onzin’, zegt deze hoogleraar voedingsleer

Een betere weerstand: wie wil dat nu niet tijdens een pandemie? Zeker in deze coronatijd is het dan ook niet gek dat we naar supplementen en vitaminen grijpen die claimen de weerstand te verhogen. Maar werken die ook echt?

Televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde deed er onderzoek naar.

Supplementen voor betere weerstand

Er zijn heel wat verschillende supplementen op de markt die claimen je weerstand te verbeteren. Sommige met bekende stoffen – bijvoorbeeld vitamine C of vitamine D – maar andere met wat meer onbekende ingrediënten. Wat denk je bijvoorbeeld van bijenspeeksel, boomschors of propolisextract? “We kennen tien vitamines en mineralen die je weerstand ondersteunen en die kunnen in supplementen zitten”, vertelt Rinske van den Berg van NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen. “Dit soort supplementen zijn een aanvulling op je voeding”, legt ze uit.

'Onzin'

Maar volgens hoogleraar voedingsleer Martijn Katan is dat onzin. “Ik zal niet zeggen dat er gemalen kerstbomen in zitten, maar veel beter is het niet”, zegt hij in het televisieprogramma. “Als je geen vitamine C zou binnenkrijgen, zou je ziek worden”, bevestigt hij. Maar dat hoeft niet uit een potje te komen. Vitamine C krijg je eigenlijk áltijd wel binnen. “Dat krijgt iedereen gewoon binnen met wat je normaal eet. Zelfs in aardappel, dus zélfs in patat, zit vitamine C. Je hebt niet zo gauw een tekort.”

Claims zonder bewijs

Veel producenten willen het programma niet te woord staan over de werking van de voedingssupplementen. Ook ontdekken de onderzoeksjournalisten dat de potjes met supplementen op de voorkant vaak claimen de weerstand te verbeteren, maar op de achterkant juist blijkt dat het onderzoek nog niet compleet is. Hoe zit dat? Vitamine C is bijvoorbeeld al wel goedgekeurd in Europa, maar bij andere kruiden blijkt dat ingewikkelder te zijn. “De wetenschapsautoriteit kijkt nog naar hoe ze dat het beste kunnen doen”, legt de branchevereniging uit. Tot die tijd mogen claims als ‘weerstandverhogend’ wel gebruikt worden, maar moet er ook bij gezet worden dat de claims nog onderzocht worden. Dat dat onderzocht wordt, is volgens Katan wederom onzin. Ze zullen daar voorlopig nog wel even blijven liggen, zegt hij.

De hele uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over supplementen die claimen je weerstand te verhogen, kun je hier bekijken.

Meer lezen over je weerstand en immuunsysteem?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Keuringsdienst van Waarde, Linda

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 06 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom je nooit écht loskomt van je moeder, Marijke (60) kreeg een hersenbloeding, neem je medicijnen eens onder de loep, dít dieet past bij je en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden