Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zou dit supplement écht werken tegen stemmingswisselingen?

zou-dit-supplement-echt-werken-tegen-stemmingswisselingen.jpg

Je hebt waarschijnlijk nooit eerder van het supplement 5-HTP gehoord. Maar klinken de stofjes serotonine en melatonine je al iets bekender in de oren? Dít is alles wat je moet weten over 5-HTP.

5-HTP staat voor 5-Hydroxytryptofaan. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar het valt wel mee.

Geluksstofje

Het is een aminozuur wat je in verschillende voedingsmiddelen aantreft en wordt omgezet in serotonine en melatonine. Ja, dat zijn die geluks- en slaapstofjes in je hersenen. Serotonine is belangrijk voor een goed humeur, een hoog libido en een gezonde eetlust. Heb je hier een tekort aan, dan kan dit leiden tot depressies, paniekaanvallen, een verlaagd libido en verstoorde eetlust.

Slaapstofje

Melatonine helpt je slaapritme, lichaamstemperatuur en hormoonafgifte te reguleren. Krijg je hier niet genoeg van binnen, dan leidt dit tot depressie, een verlaagd libido, stemmingswisselingen en slapeloosheid. Een tekort aan melatonine ontstaat vaak als gevolg van stress.

Eiwitrijke voeding

Niet geheel onbelangrijk dus, dat 5-HTP. Wat kan het stofje dan precies voor ons doen? Het kan helpen om de productie van serotonine en melatonine te stimuleren. En dat is fijn, vooral wanneer je met tekorten kampt. 5-HTP is te vinden in veel voedingsmiddelen, en dan met name eiwitrijke voeding. Hierbij kun je denken aan sojaproducten, parmezaanse kaas, kip en kalkoen, sesamzaad en zonnebloempitten. Daarnaast zit het ook in haver, bananen, varkensvlees en chocolade.

Supplement slikken

Voeg je deze dingen wat vaker aan je dieet toe, dan zul je daar dus mentaal gezien op vooruit gaan. Daarnaast is 5-HTP ook als supplement te verkrijgen. Door het innemen van de supplementen zul je meer serotonine en melatonine aanmaken, waardoor je minder last krijgt van stemmingswisselingen. Maar kijk wel uit: er bestaat ook zoiets als een serotonine-overschot. Dit leidt tot klachten als spierstijfheid en overactieve reflexen. Ook gaan de supplementen niet goed samen met antidepressiva en kalmerende middelen. Raadpleeg dus eerst een huisarts voordat je supplementen slikt.

Bron | Womenshealthmag.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant