null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Suikerziekte in je hersenen: dít is er tot nu bekend over diabetes type 3

Diabetes kennen je waarschijnlijk in twee vormen: type 1 en type 2. Maar steeds meer wetenschappers vermoeden dat er ook een derde vorm van suikerziekte bestaat: diabetes type 3. Dit zou met je hersenen te maken hebben en de ziekte van Alzheimer tot gevolg hebben.

Van de oorzaken tot de behandeling: we leggen je uit wat hier tot nu toe over bekend is.

Diabetes type 3 in de hersenen

Je alvleesklier en hersenen maken het hormoon insuline aan. Insuline zorgt er vervolgens voor dat glucose uit je voeding in energie wordt omgezet. Bij diabetes type 1 en 2 maakt je alvleesklier te weinig of geen insuline meer aan, waardoor de glucose achterblijft in je bloed. Dat zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Dit alles heeft dus met je alvleesklier te maken, maar de afgelopen jaren vermoeden steeds meer wetenschappers dat er naast diabetes type 1 en 2 ook een type 3 bestaat waarbij de hersenen te weinig of geen insuline aanmaken. Dit zou kunnen leiden tot een specifieke vorm van de ziekte van Alzheimer.

Toch is het wetenschappelijke bewijs nog beperkt. Sommige onderzoekers stellen dat de ziekte van Alzheimer een gevolg is van diabetes type 2. Anderen vermoeden dat de insuline die je hersenen aanmaken te weinig invloed heeft om de ziekte van Alzheimer te kunnen veroorzaken.

De oorzaken

Volgens de wetenschappers die stellen dat diabetes type 3 bestaat, zijn de oorzaken vergelijkbaar met die van diabetes type 2. De grootste boosdoener zou vooral een ongezonde levensstijl zijn. Denk bijvoorbeeld aan ongezond eten, overgewicht, roken en te weinig lichaamsbeweging. Daarnaast zou diabetes type 3 ook erfelijk kunnen zijn. Als laatste loop je meer risico op diabetes type 2 en 3 naar mate je ouder wordt en bij een te hoog cholesterol of te hoge bloeddruk.

De symptomen

De symptomen van diabetes type 3 zouden overeenkomen met de symptomen van het vroege stadium van de ziekte van Alzheimer. Dat zijn de volgende:

  • Geheugenverlies
  • Regelmatig spullen kwijtraken
  • Moeite met het uitvoeren van dagelijkse taken
  • Moeite met informatie verwerken
  • Een verandering van je gedrag en/of persoonlijkheid (dit merkt de omgeving vaak)

Het is op dit moment nog lastig te bepalen of het bij deze symptomen echt om diabetes type 3, en daarmee een specifieke vorm van de ziekte van Alzheimer, gaat. Hiervoor zijn namelijk nog geen speciale testen. Een dokter kan wel nagaan of een patiënt naast de bovenstaande symptomen bijvoorbeeld ook een ongezonde levensstijl heeft, wat zou kunnen wijzen op diabetes.

Lees ook: Feit of fabel: kunnen eieren het risico op diabetes type 2 verhogen?

De behandeling

Als de diabetes komt door een ongezonde levensstijl is het allereerst belangrijk om dit aan te passen. Veel bewegen, gezond eten en stoppen met roken kunnen het verloop van de ziekte veranderen. Daarnaast kun je medicatie tegen deze vorm van suikerziekte krijgen. Bijvoorbeeld door insuline te injecteren.

Wanneer diabetes type 3 op tijd wordt ontdekt en behandeld, dan kan het de progressie van de ziekte van Alzheimer vertragen.

Bron | Gezondheidsnet, Diabetesfonds

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden