Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Suiker put je hersenen uit, blijkt uit nieuw onderzoek

suiker-put-je-hersenen-uit-blijkt-uit-nieuw-onderzoek.jpg

Het dipje wanneer je te veel suiker hebt gegeten is je vast niet vreemd. Je voelt je moe, chagrijnig en hebt nergens meer zin in. Een nieuw onderzoek onthult waar deze dip vandaan komt, en laat zien dat suiker je hersenen letterlijk uitput.

De wetenschappers, afkomstig van de University of Michigan, deden een experiment op fruitvliegjes.

Meer suiker

Wanneer fruitvliegjes blootgesteld worden aan een grote hoeveelheid suiker, had dit effect op belangrijke metabolieten in hun hersenen. Metabolieten zijn stoffen die belangrijk zijn voor de stofwisseling van het lichaam. En wat bleek? Hoe meer suiker, hoe meer deze metabolieten uitgeput raakten.

Grotere kans op depressie

En de metabolieten zijn essentieel voor gezonde hersenen. Eén van de metabolieten, kynurenine, wordt bijvoorbeeld geproduceerd wanneer we bewegen. Wanneer we er te weinig van hebben, lopen we meer risico op depressie. Door het eten van te veel suiker loopt dus ook indirect onze mentale gezondheid gevaar.

Minder snel vol

Een ander interessant resultaat van het onderzoek was dat de hoeveelheid metabolieten ook invloed had op de hoeveelheid die de fruitvliegjes aten. Waren er minder metabolieten in de hersenen aanwezig, dan voelden de fruitvliegjes zich minder snel vol, en aten ze dus meer. Oftewel: hoe meer suiker je eet, hoe minder snel je je vol voelt, waardoor je nog sneller wéér iets gaat eten.

Minderen met suiker

De wetenschappers willen onderzoeken wat het effect van de metabolieten is op onze slaap, onze capaciteit om dingen te leren en ons geheugen. Voor nu is dit maar weer een teken dat we écht wat moeten minderen met suiker. Deze tips kunnen je hierbij helpen.

Bron | MindBodyGreen
Beeld | iStock

Alles weten over een gezonde en gevarieerde voeding, met 54 lekkere recepten? Je vindt het in de Margriet Lekker Eten special die je hier kunt bestellen.

 

Ook interessant