Studie toont aan: dít virus is mogelijk één van de veroorzakers van MS
Een nieuwe studie laat zien dat het Epstein-Barr virus (EBV), een herpesvirus, bij kan dragen aan de ontwikkeling van Multiple Sclerose (MS). Deze informatie is een goede stap in het beter begrijpen en bestrijden van deze ernstige ziektes.
Multiple Sclerose, beter bekend als MS, is een chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel. Omdat het centrale zenuwstelsel bestaat uit je hersenen en ruggenmergen kan dit zeer ernstig zijn. Patiënten met MS worden vaak snel moe, zien dubbel of wazig, hebben spraakproblemen en voelen soms tintelingen. Het is al een tijdje bekend dat MS ontstaat door een combinatie van genetische- en omgevingsfactoren, maar nu blijkt dat een ander virus ook van invloed kan zijn.
Foutje van het lichaam
Als iemand geïnfecteerd wordt met EBV, een gevaarlijk virus, gaat je lichaam meteen in de aanval. Zodra het virus wordt opgemerkt produceert je lijf antistoffen om te zorgen dat het virus zich niet verder kan verspreiden. Een nieuwe studie, gepubliceerd in Science Advances Wednesday, merkte alleen een foutje op: deze antistoffen vallen soms per ongeluk het brein en de ruggengraat aan, meldt Healthline.
Ontstaan van MS
Deze aanval op het brein en de ruggengraat zorgt ervoor dat het zenuwstelsel beschadigd wordt, waardoor er balans- en mobiliteitsproblemen ontstaan. T-cellen, de witte bloedlichaampjes die bijdragen aan het afweersysteem, maken deze fout ook af en toe, en vallen dan het zenuwstelsel aan. Dit komt doordat de eiwitten in het zenuwstelsel erg veel lijken op de eiwitten van het EBV virus. Door deze schade aan het zenuwstelsel kan MS ontstaan.
Gebeurt niet bij iedereen
Negentig procent van de wereldbevolking heeft ooit een EBV infectie gehad of draagt het virus bij zich, maar slechts een klein percentage van de bevolking krijgt MS. Iedereen met MS heeft EBV gehad, maar lang niet iedereen met EBV krijgt ook MS, waardoor wetenschappers vermoeden dat genetische factoren bepalen of je gevoelig bent voor die ontwikkeling.