Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Stress voorkomen lukt niet altijd, maar met deze tips kun je er wél beter mee omgaan

Nét wat langer stilstaan bij mooie dingen, één ding tegelijk doen, nee leren zeggen. Of je nu constant stress ervaart of af en toe meer spanning voelt dan je lief is; iedereen heeft baat bij deze 10 handvatten voor een meer ontspannen leven.

1. Adempauzes zorgen voor rust

Neem drie keer per dag drie minuten de tijd om je ademhaling te observeren. Je hoeft niet dieper in of uit te ademen. Ga gewoon even zitten, en voel hoe je buik op en neer gaat. Dat voorkomt dat de stress zich in de loop van de dag opstapelt.

2. O, o, o, die routine van alledag

Routine is funest voor je brein. Alles wordt vanzelfsprekend en saai en ook dat veroorzaakt stressprikkels. Geregeld iets nieuw proberen helpt! Ga op reis naar een onbekende bestemming, neem een andere weg naar je werk, richt je woonkamer eens anders in…

3. Een bloedtestje kan geen kwaad

Als je een magnesiumtekort hebt, ben je veel gevoeliger voor stress. Een keertje bloedprikken brengt uitkomst, de arts zou je vervolgens kunnen aanraden een supplement te nemen. Geen zin in een bloedtest? Een drang naar chocolade wijst doorgaans op een magnesiumtekort. Dat verklaart waarom veel vrouwen vlak voor hun menstruatie zo’n zin hebben in chocolade: je magnesiumpeil daalt als je ongesteld moet worden.

4. Filtertje erop

Het blauwe licht van smartphones, tablets en computers is de grootste stressprikkel voor onze hersenen, blijkt uit meerdere onderzoeken. Om je hersenen tot rust te laten komen is het verstandig om na acht uur ’s avonds alle schermen uit te zetten. Moet je ’s avonds werken? Zet dan een filterscherm voor je computer of zet de nachtstand op je smartphone aan.

5. Nee zeggen tegen verleidingen

Ken je de marshmallowtest bij kinderen? In de jaren zestig deed psycholoog Walter Mischel het volgende: kinderen kregen een snoepje aangeboden. Konden ze daar vijftien minuten van -afblijven, dan kregen ze een tweede snoepje. De kinderen die konden wachten, bleken in hun latere leven beter te kunnen omgaan met stress, gezonder te zijn en beter te presteren.

Ook als volwassene krijg je voortdurend zulke ‘snoepjes’ aangeboden. Welke kun je moeilijk weerstaan? Wil je elke mail onmiddellijk beantwoorden? Elk telefoontje meteen opnemen? Train je in het beheersen daarvan. Dat kun je doen door jezelf grenzen op te leggen, bijvoorbeeld door na zeven uur ’s avonds geen mails meer te beantwoorden.

6. Dertig minuten bewegen

Zo’n 35 tot 40 procent van de mensen met een burn-out kampt met slaap- en concentratieproblemen. Volgens onderzoek kun je die tot wel 45 procent verhelpen door minstens 150 minuten per week fysiek actief te zijn. Met vijf keer per week dertig minuten bewegen zou je dus al flink wat kunnen bereiken. Dat hoeft niet intensief te zijn: wandelen of een ritje met de (elektrische) fiets is al voldoende.

7. Spierpijn is een grens

Beweging is dus goed tegen stress. Té intensief bewegen niet. Dan komt er in je lichaam namelijk melkzuur vrij dat de darmwerking kan verstoren, wat vervolgens weer erg belastend is voor de lever. Probeer daarom steeds binnen je eigen grenzen te blijven. Hoe bepaal je die? Een handige richtlijn: zodra je spierpijn voelt, ben je te ver gegaan en moet je het kalmer aan doen.

8. Smile!

Ben je gespannen? Een glimlach op je gezicht toveren - of je mondhoeken 1 millimeter omhoog trekken - doet wonderen. Uit onderzoek blijkt dat je lichaam daardoor gelukshormonen gaat aanmaken, waardoor je rustiger wordt en meer oog krijgt voor de positieve dingen.

9. Aan tafel!

In Scandinavische landen wordt vaak al rond vijf uur ’s middags gegeten. Het gebrek aan daglicht maakt mensen daar sneller gestrest en depressief, en ze ontdekten dat ze zich beter voelden als ze vroeger aten. Het klopt inderdaad: te laat eten belast je spijsvertering en vervolgens ook je lever. Probeer daarom je avondmaal te plannen vóór zeven uur, en na die tijd niets meer te eten – ook geen knabbeltjes voor de tv.

10. Een klein klontje boter mag

We hebben een soort fobie ontwikkeld voor vetten, maar dat is nergens voor nodig. Integendeel: vetten vertragen het transport van allergenen en suikers, wat het werk voor je lever verlicht. En: hoe minder je lever wordt belast, hoe beter je kunt omgaan met stress. Opgelet: dit geldt enkel voor koude vetten, zoals olie, boter en margarine. Warme vetten, zoals frituurvet en boter in de pan, zijn wél uit den boze.

Beeld: iStock

Leuk om te lezen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden