Stress verminderen? Zó kan mindfulness daarbij helpen!
Met mindfulness verminder je je stress door je gedachten weinig speelruimte te geven. En ingewikkeld en zweverig hoeft dat niet te zijn. Houd je gewoon bezig met taken waarop je je volledig concentreert. Mindfulness-coach Marisa Garau geeft drie goede oefeningen hoe je dat kunt doen.
Oefening 1
Als je vanavond de vaatwasser uitruimt, doe dit dan eens met complete concentratie. Zet de televisie en je smartphone uit, en wees je helemaal bewust van het proces van de vaatwasser uitruimen. Kijk eens goed naar al die kleine handelingen die je moet doen om de borden op te stapelen, het bestek te selecteren en de pannen in elkaar te zetten.
> Niet doen: boos worden
Als je merkt dat je snel afgeleid bent, is het niet verstandig om jezelf ervoor op de kop geven en jezelf te verwijten dat je ook helemaal niets kan, want dit wekt alleen maar stress op.
> Wel doen: geduld inzetten
Gun jezelf tijd om je concentratielevels op peil te brengen. Je brein is deze aanpak niet gewend, dus is het normaal dat je gedachten al snel weer afdwalen en alle kanten op schieten. Wees mild voor jezelf en besef dat je met geduld verder komt dan met een kwaaie kop.
Oefening 2
Als je een wandeling maakt, kijk dan eens met aandacht om je heen. Zet je muziek af en zet je telefoon op vliegtuigstand. Neem de tijd om zo veel mogelijk op te merken van je omgeving. Kijk naar de kleuren en de vormen, laat geluiden toe en ontdek welke geuren je kunt onderscheiden.
> Niet doen: meteen opgeven
Als ’t even niet lukt om je de hele wandeling te concentreren, gooit dan niet meteen het bijltje erbij neer. De teleurstelling van ‘falen’ veroorzaakt stress en tast je zelfvertrouwen aan.
> Wel doen: opnieuw beginnen
Natuurlijk lukt ’t niet meteen perfect, maar dat geeft toch helemaal niet? Als je morgen weer een wandeling maakt, dan biedt dat je een geheel nieuwe kans. Je geeft niet op, maar je probeert het morgen gewoon weer.
Oefening 3
Als je je vandaag gehaast en gestrest voelt, leidt je brein dan af door je met volle concentratie op het gevoel in je voeten te richten. Door uit je hoofd en in je lichaam te komen, neem je veel stress weg. Voel je voeten van binnenuit, voel hoe ze op de vloer rusten, hoe ze in je schoenen zitten. Voel je voetzolen en adem daar naartoe.
> Niet doen: verwachten dat je meteen rustig bent
Met het koesteren van de verwachting dat er meteen iets positiefs moet gebeuren zodra je deze oefening doet, verhoog je meteen je stresslevels. Er moet dan nu opeens een soort prestatie neergezet worden, en dat is niet bepaald een ontspannende houding.
> Wel doen: accepteer wat er gebeurt
Of je nu wel of geen baat zult hebben bij deze oefening… je accepteert rustig wat er plaatsvindt. Dus gebeurt er niets, dan is dat prima. Gebeurt er wel iets en voel je je inderdaad rustiger, dan is dat ook goed. Je neemt het zoals het is, en je plakt bewust geen oordelen of verwachtingen op de werkelijkheid.
Over Marisa Garau
Marisa Garau schrijft boeken over mindfulness en ontwikkelt digitale cursussen. "Met mijn aanpak om stress te verminderen hoef je je niet zes weken lang in een duur resort in India op te sluiten, maar kun je meteen vandaag beginnen om je stress drastische terug te dringen. Stress ontstaat immers in je gewone leven, en mijn no-nonsense oefeningen helpen je om stress in je gewone leven af te breken. Juist middenin je hecktiek van je dagelijkse bezigheden zul je merken dat mindfulness het grootste verschil maakt." Ga naar GrowingMindfulness.nl om haar nieuwe e-boek gratis te downloaden.