Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom stress heel slecht is voor de gezondheid van je mond

stress-slecht-gebit-margriet.jpg

Dat stress slecht is voor je gezondheid, is algemeen bekend. Wanneer je langdurig last hebt van spanning, kan dat lijden tot slapeloosheid, een verhoogde bloeddruk en paniekaanvallen.

Maar wist je dat stress ook funest is voor de gezondheid van je mond?

Meer risico op tandbederf

Stress heeft namelijk een negatief effect op je speeksel. En laat dat laatste nou heel belangrijk zijn voor het behoud van een schoon gebit. Bovendien is de samenstelling van je speeksel ook van invloed op je verdere gezondheid. De klieren in je mond die verantwoordelijk zijn voor het aanmaken van speeksel, zijn gevoelig voor stress. Wanneer je je erg gespannen voelt, maken deze klieren minder speeksel aan. En dat heeft een negatief effect op je tanden en kiezen. Speeksel reinigt namelijk je gebit. Wanneer je veel stress hebt, loop je dus meer risico op tandplak, ontstekingen en tandbederf.

Verminderde weerstand

Daarnaast blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam dat ook de samenstelling van je speeksel tijdens stress kan veranderen. Bij langdurige stressperioden maakt je speeksel minder van het speekseleiwit immuunglobuline A (S-IgA) aan, dat belangrijk is voor een goede afweer. Daardoor krijg je sneller last van infecties in je wang, gehemelte en tong.

Maagproblemen

Daarnaast komen ook maagproblemen veelvuldig voor bij mensen die lijden aan stress. Bijvoorbeeld in de vorm van brandend maagzuur. Wanneer dit in je mondholte terecht komt, veroorzaakt dit niet alleen een slechte adem, maar tasten de zuren ook je gebit aan. Verder zorgt stress er ook voor dat een bacterie die maagzweren kan veroorzaken, makkelijker kan groeien. Voor een goede gezondheid is het dus belangrijk om niet alleen stress aan te pakken. Ook is het van belang dat je – alsof je nog niet genoeg aan je hoofd hebt – in tijden van stress je mond extra goed verzorgd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Gezondheidsnet
Beeld | iStock

Ook interessant