Jaap van Dissel verwacht geen ongunstige coronawinter Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Strenge coronawinter of niet? Dít verwacht Jaap van Dissel

Nu de laatste dagen van de zomer zijn aangebroken, komt ook het griepseizoen dichterbij. En daarmee ook meteen de periode die spannend wordt als het aankomt op corona. Krijgen we weer een opleving van het virus of valt het mee? RIVM-directeur Jaap van Dissel is lichtelijk positief gestemd, zo is te lezen in de Volkskrant.

Op dit moment is het rustig op het gebied van corona. Er liggen weinig patiënten op de intensive care en het aantal besmettingen blijf relatief laag. Er zijn al een tijd geen coronamaatregelen meer, op de basisregels als testen bij klachten en isolatie als de uitkomst positief is, na. Maar of we het virus overwonnen hebben, is nog lastig te zeggen. “We zitten nu op een niveau dat vergeleken met eerder heel laag is,” zegt Jaap van Dissel. “We zien in Nederland, maar ook in andere Europese landen, dat het echt dalende is.”

Toch was het in voorgaande jaren juist het najaar dat voor spannende momenten zorgde met oplevingen. Maar van Dissel verwacht dat het nog weleens kan meevallen. Ondanks dat er een kritische periode aankomt is het beeld volgens hem niet heel ongunstig. Wel benadrukt hij meteen dat het virus niet weg is. “Komende tijd wordt het weer spannender. Het weer verandert, de seizoensinvloed gaat van min naar plus. Mensen komen terug van vakantie. Dus zullen we de komende tijd moeten zien.”

Herhaalvaccinatie

Maar of het virus op dit moment stabiel is, vindt van Dissel lastig om in te schatten. “Dat is koffiedik kijken, ik kan het ook niet voorspellen. De kritische periode komt nog, in het najaar. Het hangt ook af van wat er in het buitenland gebeurt. Die varianten zijn natuurlijk steeds ergens vandaan gekomen.” Om voor te blijven op een eventuele nieuwe golf, benadrukt Jaap van Dissel het belang van de herhaalvaccinaties. Want door vaccinatie én doorgemaakte infecties zitten we volgens de RIVM-baas nu in rustiger vaarwater. “Wat we nu zien, is vooral het beschermende effect van immuniteit.”

En dan is er natuurlijk de herhaalbooster die eraan zit te komen, die tegen die tijd hopelijk verbeterd is met een component van omikron. “Daar verwacht je natuurlijk ook effect van, zeker op ernstige ziekte en ziekenhuisopnamen.”

Coronawinter zonder maatregelen

Gaan we dan naar een winter zonder maatregelen toe? Dat is lastig om te zeggen, vanwege de verschillende varianten. Op dit moment is omikron al lange tijd de enige variant die er nog is, dus als dat stabiel blijft zou dat misschien zomaar kunnen. “Wat in ieder geval opmerkelijk is, is dat we van omikron toch een aantal forse pieken hebben gezien, zonder dat dat meteen leidde tot heel hoge aantallen ziekenhuis- en ic-opnamen of overbelasting van de zorg. Als dat het beeld is dat zich de komende maanden voortzet, dan zou ik zeggen: dat is niet heel ongunstig.”

Bron | De Volkskrant

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden