null Beeld

Straling van oude mobiele telefoons vergroot kans op kanker bij ratten

Uit grootschalig Amerikaans onderzoek blijkt dat mannetjesratten die worden blootgesteld aan straling van oude mobiele telefoons, vaker kanker krijgen. Het gaat om telefoons die opereren op het 2G- en 3G-netwerk. Sommige mensen gebruiken deze oude modellen nog steeds om mee te bellen en te sms'en. 

Uit de studie van het National Toxicology Program, dat wordt gefinancierd door de Amerikaanse overheid, blijkt dat er 'duidelijk bewijs' is dat mannetjesratten vaker hartkanker ontwikkelen als zij worden blootgesteld aan radiofrequente straling van oude mobieltjes. De wetenschappers vonden ook bewijs, hoewel minder overtuigend, dat de proefdieren er vaker hersenkanker van krijgen. De studieresultaten werden vorige week bekendgemaakt door het National Institute of Environmental Health Scienes.

'Straling van 4G-modellen kan lichaam minder goed binnendringen'

Of mannetjesratten ook vaker kanker krijgen van de straling van nieuwere smarthones, is niet onderzocht. In de studie, die ruim tien jaar duurde en meer dan 25 miljoen euro kostte, zijn namelijk alleen mobieltjes bekeken die op het 2G- en 3G-netwerk opereerden. Ruim tien jaar geleden waren dat nog de gangbare modellen. De smartphones van tegenwoordig werken met het 4G-netwerk en vanaf 2020 worden de eerste 5G-telefoons verwacht. Volgens wetenschappers is de radiofrequente straling van modernere modellen echter niet te vergelijken met dat wat van oudere mobieltjes afkomt. Zo schrijft The New York Times dat de straling van nieuwere telefoons het lichaam van mensen en ratten 'veel minder goed kan binnendringen'.

Ratten aan extreem veel straling blootgesteld

Maar zelfs als je nog een mobieltje uit de jaren negentig gebruikt, is het maar de vraag of je er ziek van kunt worden. Zo werden de ratten in deze studie aan veel meer radiofrequente straling blootgesteld dan waar mensen normaal mee te maken krijgen (de proefdieren kregen ruim twee jaar lang elke dag negen uur straling te verduren, waarvan ook een tijdje vóór hun geboorte). Daarnaast werd hun héle lijfje eraan blootgesteld. Wij komen alleen plaatselijk met straling in contact, bijvoorbeeld bij ons hoofd of bij onze broekzak. Ook konden de wetenschappers het verband tussen radiofrequente straling en kanker alleen bij mannetjesratten aantonen. Bij vrouwtjesratten die kanker ontwikkelden, was niet duidelijk of dit echt kwam door de straling van de mobiele telefoons. Bij muizen, waarmee dezelfde experimenten werden gedaan, kon bij zowel de mannetjes als de vrouwtjes geen verband worden ontdekt.

Voortaan kijken naar mogelijke voortekenen van kanker

Om de mogelijke gezondheidseffecten van nieuwe technologieën voortaan beter bij te kunnen houden, ontwikkelt het National Toxicology Program momenteel nieuwe testruimtes. De wetenschappers willen zich in hun toekomstige studies ook focussen op lichamelijke veranderingen die veel eerder zichtbaar zijn dan kanker, maar wel voortekenen hiervan kunnen zijn, zoals veranderingen in het DNA.

Zo krijg je minder straling van je (oude) mobiele telefoon

Maak je je zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico's van radiofrequente straling van je mobieltje? De Amerikaanse FDA geeft de volgende tips:

- Gebruik een headset of de speaker om de afstand tussen je hoofd en je mobieltje te vergroten.

- Maak minder vaak gebruik van je mobiele telefoon.

Bronnen | New York Times, National Institute of Environmental Health Sciences, Independent

Foto |iStock

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden