Margriet logo
Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Stoptober: dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met roken

Oktober staat in het teken van Stoptober: de maand om vaarwel te zeggen tegen je sigaretten. Dit kan voor altijd zijn, maar zelfs een paar dagen stoppen met roken kan al de nodige positieve effecten hebben op je lichaam. En misschien krijg je daardoor juist nog meer motivatie om het een langere tijd vol te houden.

Stoppen met roken is daarom op elk moment een goed idee, omdat de positieve effecten op zowel jonge als oudere leeftijd snel te merken zijn.

Positief effect op je gezondheid

Wanneer je stopt met roken, begint je lichaam meteen met het herstellen van de schade door de chemische stoffen in sigarettenrook. De beschadigde lichaamscellen worden vervangen door nieuwe cellen. Belangrijke gezondheidsvoordelen treden dan ook een stuk sneller op dan je misschien zou denken. Dit begint al vanaf 24 uur. Hierbij geldt ook: hoe langer je stopt, hoe groter de positieve gevolgen zullen zijn. Hieronder zie je een kort overzicht van deze positieve gevolgen.

  • 24 uur: Je longen beginnen aan de grote schoonmaak. Je hoest veel slijm op. Alle koolmonoxide is uit je lichaam. Je bloeddruk en de kans op een hartinfarct dalen.
  • 48 uur: Alle nicotine is uit je lichaam. Je ruikt en proeft al wat beter.
  • 72 uur: Je hebt meer energie en het ademen gaat makkelijker.
  • 5 jaar: De kans op mondholte- of slokdarmkanker is gehalveerd en de achteruitgang van de longfunctie van een COPD-patiënt is vergelijkbaar met een nooit-roker.
  • 10-15 jaar: Het risico op longkanker is nu gehalveerd ten opzichte van mensen die zijn blijven roken.
  • Meer dan 15 jaar: Het risico op longkanker blijft dalen.

Andere voordelen

Naast het feit dat je gezondheid erop vooruit gaat, zijn er nog een aantal andere voordelen wanneer je stopt met roken. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

1. Betere conditie

Roken zorgt ervoor dat er minder zuurstof in je bloed terechtkomt. Hierdoor ben je sneller moe en heb je dus een verminderde conditie. Als je stopt met roken, verbetert je conditie bijna meteen. Binnen drie dagen merk je al dat je beter kunt ademen en dat je meer energie hebt. Als je de trap op rent, raak je minder snel buiten adem.

2. Geld overhouden

Roken is duur en het wordt ook steeds duurder. Als je stopt met roken, zul je dat ook merken in je portemonnee. Als je zeven sigaretten per dag rookt, houd je ongeveer 60 euro per maand over als je stopt. In een half jaar kun je 360 euro besparen. In een jaar is dat 720 euro!

3. Mooiere huid

Als je stopt met roken, verbetert de doorbloeding van de huid direct. Hierdoor word je minder grauw en zie je er gezonder en frisser uit. Als je blijft roken, krijg je sneller rimpels en plooien. Je huid begint tien tot twintig jaar eerder met ouder worden dan wanneer je zou stoppen.

4. mooiere tanden

Roken zorgt er helaas niet voor een mooi en gezond gebit. Je krijgt meer last van tandplak en je tandvlees raakt sneller ontstoken. Ook krijg je aanslag op je tanden en kunnen ze een gele kleur krijgen. Wanneer je twee tot zes weken gestopt bent met roken, wordt je mond gezonder en je tanden mooier. Dat scheelt weer een hoop pijn bij de tandarts!

5. Beter humeur

Ook al zul je dit niet meteen merken in de eerste week nadat je gestopt bent, maar door te stoppen met roken krijg je uiteindelijk een beter humeur. In de eerste week voel je je waarschijnlijk vaker chagrijnig en gespannen. Waarom? Nicotine is een verslavende stof. Het werkt zowel stimulerend als kalmerend, maar dit is een tijdelijk effect. Je hebt een nieuwe sigaret nodig om je weer goed te voelen. Dit komt omdat nicotine de dopaminelevels vermindert. Deze stof zorgt voor een prettig gevoel. Wanneer je een sigaret opsteekt, voel je je even prettig, maar na 20 minuten verdwijnt de nicotine uit je lichaam. Het dopaminelevel zakt en hierdoor voel je je juist gestrest of chagrijnig.

Wanneer je een tijdje gestopt bent zullen de ontwenningsverschijnselen verdwijnen. Je zult je juist steeds beter gaan voelen! Onderzoek toonde aan dan mensen met depressieve klachten zich na een paar weken gestopt te zijn beter voelden dan wanneer ze nog rookten. Na drie maanden zijn de dopaminelevels van ex-rokers net zo hoog als die van niet-rokers.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | KWF, Ikstopnu

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden