null Beeld

Stopt je hart echt als je niest of is dat een fabeltje?

Er wordt weleens beweerd dat als je héél hard niest, je hart ook even stopt. Dat zou ook de reden zijn waarom we iemand 'gezondheid' wensen na het niezen. Maar is dat echt waar?

Volgens cardioloog Christopher Kelly moet je een niesbui zien als een verdedigingsmechanisme: “Het is instinctief gedrag, dat is ontworpen om de neus stofvrij te maken.” Je borstspieren drukken met een hoge snelheid lucht uit je longen, door je neus. Die lucht neemt daarbij alles mee waarvan je lichaam denkt dat het eruit moet.

Lange zenuw

Wanneer je niest, trekt je borst zich samen en is je bloedstroom kort afgesloten. Daardoor wijzigt je hartritme, maar het stopt in principe niet. Toch kan dat bij sommige mensen toch gebeuren, zo meent otorinolaryngoloog Benjamin S. Bleier. Bij sommige mensen kan de diepe ademhaling voor een nies de nervus vagus activeren. Dat is een lange zenuw, die een signaal naar je hart kan sturen om te vertragen. Het is ook de reden waarom een paar keer diep ademhalen kan helpen om je hartritme te vertragen als je gestrest bent.

Hartslag overslaan

“Wordt de nervus vagus geactiveerd, dan kan het hart dus vervolgens even vertragen of zelfs een hartslag overslaan,” zo vertelt Bleier. “Maar bij de meeste mensen blijft het hart tijdens het niezen normaal tikken zonder merkbaar effect.”

Zorgen maken?

Hoewel dat best eng klinkt, hoef je je geen zorgen te maken. “Pas als het hart langer dan vier of vijf seconden stopt, overleef je het niet,” zegt Christopher Kelly. “Maar nogmaals, dat zal nooit gebeuren door een niesbui.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Woman's Health

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden