Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit zijn de gezondheidseffecten van minder vlees eten

dit-zijn-de-gezondheidseffecten-van-minder-vlees-eten.jpg

Steeds meer mensen kiezen ervoor om vegetariër te worden, of in ieder geval minder vlees te eten. Niet alleen vanwege het dierenwelzijn, maar ook omdat het beter is voor het milieu. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk met je gezondheid als je stopt met vlees eten?

De laatste jaren is er vooral veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van het eten van rood en bewerkt vlees. Hieruit blijkt dat het eten van deze dierlijke producten nogal wat risico’s met zich meebrengt. Toch kleven er ook een paar nadelen aan een uitsluitend vegetarisch dieet. We zochten de voor- en nadelen voor je uit.

Ontstekingsremmende werking

Vegetarische gerechten zijn in bepaalde opzichten gezonder. Uit onderzoeken blijkt dat rood vlees bijvoorbeeld de kans op ontstekingen vergroot. Daardoor lopen vleeseters meer kans op auto-immuunziekten, beroertes en diabetes. Veel plantaardige producten, zoals groente en fruit, staan er daarentegen om bekend dat ze juist ontstekingsremmend werken.

Lager cholesterol

De meeste vleessoorten bevatten van nature een hoge concentratie verzadigd vet en cholesterol. Beide vormen een groot risico voor het ontstaan van hart- en vaatziektes. Diverse onderzoeken wijzen uit dat een vegetarisch voedingspatroon kan zorgen voor een verlaging van het cholesterol. Let wel: dit geldt niet wanneer je vlees vervangt voor andere dierlijke producten, zoals bijvoorbeeld kaas. De meeste van deze producten bevatten namelijk ook een hoge dosis verzadigd vet.

Beter voor je darmflora

In ons darmstelsel wonen honderden bacteriën. Deze zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Daarnaast is een gezonde darmflora ook nog eens heel belangrijk voor ons immuunsysteem en de ontwikkeling van onze hersenen. Wanneer je vlees vervangt met veel plantaardige voeding heeft dit volgens onderzoekers een gunstig effect op je darmflora. De vezels in deze producten zorgen voor een groei van gezonde bacteriën.

Minder risico diabetes type 2

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de eiwitten in dierlijke producten, en dan met name in rood en bewerkt vlees, zorgen voor een verhoogd risico op diabetes type 2. Niet alleen bevatten deze producten veel stoffen die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Het eten van veel vlees kan ook voor gewichtstoename zorgen. En dat kan de insulinewerking flink in de war schoppen. Vervang je je vleesproducten door onbewerkte volkoren granen en plantaardige voedingsmiddelen, dan verlaag je het risico op diabetes type 2 juist.

Minder risico op kanker

Wetenschappers van de Universiteit van Oxford stellen dat het eten van rood en bewerkt vlees maar liefst 50 procent meer kans geeft op het krijgen van darmkanker. Ook de Gezondheidsraad kwam met een rapport waarin alle onderzoeken van de laatste jaren op een rijtje waren gezet. Daaruit bleek dat mensen die relatief meer rood en bewerkt vlees eten, 10 procent meer risico liepen op darmkanker en 20 procent meer kans hadden op het krijgen van longkanker. Ook zijn er studies die een verband aantonen tussen het eten van vlees en borstkanker.

Kans op eiwittekort

Een veel gehoord nadeel van het stoppen met vlees eten, is dat je kans loopt op een tekort aan bepaalde eiwitten: een belangrijke voedingsstof die veel voorkomt in dierlijke producten. Wil je toch graag vegetarisch eten? Zorg dan dat je voldoende eiwitten haalt uit andere producten, zoals linzen, eieren, noten, quinoa, bonen en spinazie.

Tekort aan vitaminen en mineralen

Daarnaast zijn er bepaalde vitamines en mineralen die alleen voorkomen in dierlijke producten. Zo is vlees bijvoorbeeld een belangrijke bron voor vitamine B12 en ijzer. Vitamine B12 zit ook in andere dierlijke producten, zoals melk en kaas. Besluit je helemaal veganistisch te gaan eten? Dan doe je er verstandig aan om extra vitamine B12-supplementen te slikken. Deze vitamine komt namelijk niet voor in plantaardig voedsel. Een eventueel ijzertekort kun je aanvullen door extra gedroogde peulvruchten, linzen en sojabonen te eten.

Lees ook:
Vraag van de week: ‘Hoe eet je gezond vegetarisch?’

Bron | Bedrock
Beeld | iStock

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 uur zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Ook interessant