Margriet logo
null Beeld

Stoppen met roken? Dit gedachtentrucje maakt het makkelijker

Wil je stoppen met roken, maar grijp je op lastige momenten telkens weer naar die sigaret? Probeer jezelf dan eens voor te stellen als niet-roker. Volgens promotieonderzoek van een Nederlandse psychologe kan het gevoel van een nieuwe identiteit helpen voorkomen dat je in oude gewoonten valt. 

Voor haar studie liet psycholoog Eline Meijer rokers vragenlijsten invullen en schrijfopdrachten maken over hoe zij zichzelf zien als roker en als niet-roker. “Wanneer mensen in staat waren zichzelf in te beelden als niet-roker nam hun kans om te stoppen met roken toe," vertelt psycholoog Eline Meijer op Mijn Gezondheidsgids over haar onderzoek. "Andersom bleken gestopte rokers die hier niet in slaagden minder geneigd om op te houden of vielen sneller terug.”

Motiverende werking

Volgens Meijer is het gevoel van een 'nieuwe' identiteit belangrijk bij het stoppen met roken, omdat we ons het liefst gedragen op een manier die past bij hoe we onszelf zien. "Iemand die zichzelf bijvoorbeeld niet als sporter ziet, zou minder snel een stukje gaan hardlopen dan iemand met de ambitie om de marathon te lopen. Identiteit kan motiverend werken en met name het toekomstige ego. Het geeft een duidelijk doel waarnaar je kunt streven.”

Aanvullende therapie

Helaas zullen de meeste verstokte rokers wel iets meer nodig hebben dan alleen het visualiseren van een nieuwe identiteit, erkent de psycholoog. “Het effect van de schrijfopdracht was klein en in de meeste gevallen is roken een serieuze verslaving,” legt ze uit. “Ik adviseer mensen dan ook altijd om de huisarts te bezoeken voor nicotinepleisters en aanvullende therapie. Maar nadenken over je rokersidentiteit kan zeker helpen. Vraag jezelf eens af of dit gedrag echt bij je past en hoe je jezelf zou omschrijven als niet-roker. Wie ben je zonder die sigaret?”

Meedoen aan vervolgonderzoek?

Eline Meijer werkt momenteel aan een vervolgonderzoek om te kijken of haar bevindingen kunnen worden gebruikt in een behandeling om te stoppen met roken. Ze zoekt hiervoor nog mensen die willen stoppen. Meedoen? Stuur dan een mailtje naar e.meijer@lumc.nl.

Beeld | iStock

Lees ook

Bekijk ook

Dokter Rutger over het belang van vitamine D.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden