null Beeld

Stoppen met nagelbijten? Déze tips gaan je daarbij helpen

Goed verzorgde handen en nagels zijn je visitekaartje. Toch zijn er nog veel mensen die nagelbijten. Niet alleen kinderen hebben deze gewoonte, ook volwassenen doen het. Hoe komt dat? En hoe kom je er weer vanaf?

Hier een paar handige tips als je wilt stoppen met nagelbijten.

Wat is nagelbijten?

Mensen die nagelbijten, bijten de nageltop, de huid rondom de nagel en de nagel zelf af. Ernstig is het niet, maar ervan af zijn is voor veel mensen een verademing. Uit recent Europees onderzoek van bureau Ipsos onder 1000 mensen, blijkt namelijk dat 1 op de 4 nagelbijt. Onder jongeren tussen 21 en 25 jaar is dat met 42 procent zelfs bijna het dubbele. Nagelbijters komen voor in alle rangen en standen, maar ze hebben één ding gemeen: ze willen ervan af. Dat geldt voor 62 procent van alle ondervraagden en voor maar liefst 81 procent van de jongeren.

Oorzaken van nagelbijten

Zoals elk probleem heeft ook nagelbijten verschillende oorzaken. Zowel voor kinderen als volwassenen ligt de oorzaak vaak bij stress, nervositeit of gewoon uit verveling. Bij volwassenen kunnen er nog meer oorzaken zijn, zoals stoppen met roken. Nagelbijten is dan een vervangende bezigheid geworden. Maar ook tijdens activiteiten als tv kijken, een boek lezen of iets anders waarbij je je handen niet gebruikt, wordt nagelbijten voor veel mensen een gewoonte. Kinderen kopiëren vaak het nagelbijtgedrag van hun ouders.

Veel kinderen stoppen vanzelf met nagelbijten. Toch gaan jongens langer door dan meisjes. Een mogelijke oorzaak hiervan is dat meisjes beginnen met nagellak gebruiken en dat dit een remmend effect op nagelbijten heeft.

Gevolgen van nagelbijten

Maar waarom is nagelbijten eigenlijk zo slecht? Op en onder je nagels en handen zit vaak veel vuil. Door nagelbijten kan dit in je mond terechtkomen, met eventueel infecties tot gevolg. Daarnaast is er kracht voor nodig om je nagels af te bijten, dit zorgt voor snellere slijtage aan je gebit. Doordat nagelbijters hun nagels en vingers regelmatig bevochtigen, worden deze een stuk zwakker. Er kan eczeem of andere schimmelinfecties op de vingers ontstaan. Langdurig nagelbijten kan een verkeerde nagelgroei bevorderen, waardoor nagels in kunnen gaan groeien.

Tips om te stoppen met nagelbijten

Nagelbijten resulteert dus niet alleen in

onverzorgde nagels, het kan ook nog eens voor vervelende aandoeningen zorgen.

Hoog tijd dus om ermee te stoppen! Hier wat handige tips:

  • Knip je nagels en lak ze: als je je nagels zo kort mogelijk houdt, is er ook minder om vanaf te bijten. Hierdoor zul je minder snel geneigd zijn om te bijten. Daarnaast is nagelbijten met nagellak ook nog eens vies. Een laagje nagellak kan dus ook wonderen doen.
  • Zoek een andere uitlaatklep: als je nagelbijten voortkomt uit stress, zorg er dan voor dat je een andere uitlaatklep vindt. Probeer in elk geval iets in je handen te hebben, zodat deze bezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een stressballetje.
  • Zoek iets anders om op te kauwen: neem kauwgom of een pepermuntje zodat ook je mond bezig is.
  • Kies voor nepnagels of een bitter middeltje: nepnagels of een bitter middeltje vormen een extra barrière om het bijten tegen te gaan. Vooral in de eerste stopfase kan dit voor veel mensen erg handig zijn.
  • Beplak je nagels: misschien een beetje vreemd, maar plak stickers of een pleister op je nagels. Dit kan misschien werken als andere methoden niet helpen.
  • Licht andere mensen in dat je wilt stoppen: zorg ervoor dat anderen je helpen herinneren niet te nagelbijten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | Getty

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden