Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je stopt met de anticonceptiepil

stoppen-met-de-anticonceptiepil-dit-gebeurt-er-met-je-lichaam.jpg

De pil is ideaal als je niet ongewenst zwanger wilt worden. Maar op den duur kun je er voor kiezen om te stoppen met het slikken van de anticonceptiepil. Dit kan bijvoorbeeld vanwege medische klachten zijn of omdat je graag zwanger wilt worden. Je lichaam maakt op het moment van stoppen een hoop veranderingen door.

Dit zijn de voor- en nadelen wanneer je besluit te stoppen met de pil. Wist jij bijvoorbeeld dat je een paar kilo’s zult verliezen wanneer je stopt?

Voordelen stoppen met anticonceptiepil

Natuurlijke hormoonhuishouding

De anticonceptiepil zorgt ervoor dat je lichaam zelf geen hormonen meer aanmaakt. Hierdoor is de kans op een zwangerschap erg klein. Als je stopt met het slikken van de pil zal je lichaam weer zelf hormonen gaan aanmaken. Dit heeft wel even tijd nodig, maar uiteindelijk is je hormoonhuishouding weer op orde en natuurlijk.

Geen stemmingswisselingen meer

Een bekende bijwerking van de anticonceptiepil is het hebben van stemmingswisselingen. Het ene moment ben je hartstikke vrolijk en een paar minuten later kan het kleinste dingetje je al boos maken. Wanneer je besluit te stoppen, kun je deze vervelende bijwerking gedag zeggen. Niet alleen fijn voor jezelf, maar vast ook voor je omgeving.

Je valt iets af

Wanneer je de pil slikt, houdt je lichaam meer vocht vast. Hierdoor kan het zomaar zijn dat je een paar kilo meer weegt dan dat je gewend bent. Deze extra kilo’s verlies je weer als je stopt met de anticonceptie pil.

Lees ook: 11x opvallende bijwerkingen van de anticonceptiepil

Toenemend libido

Vrouwen die de pil slikken zullen vast ook wel gemerkt hebben dat je niet altijd evenveel zin meer hebt in seks als voorheen. Dit is een bekende bijwerking van de pil, want je libido neemt dan af. Dit kan soms best vervelend zijn als je partner wel zin heeft. Wanneer je stopt met de anticonceptiepil is je libidogehalte als snel weer als vanouds.

Kortere menstruatie

De meeste vrouwen ervaren hun menstruatie als niet heel prettig. Wanneer je stopt met de pil worden je menstruaties korter. Een nadeel: je menstruatie kan wel heftiger worden, maar dit verschilt per persoon.

Migraineklachten verdwijnen

Je menstruatie is al geen pretje en zeker niet als je last hebt van migraine. Deze klachten ontstaan door de plotselinge afname van oestrogeen. Wanneer je dus stopt met de pil verdwijnt deze klacht als sneeuw voor de zon. Met recht een voordeel te noemen, toch?

Nadelen stoppen met anticonceptiepil

Gevoelige borsten

Wanneer je net bent begonnen met het gebruiken van de anticonceptiepil kun je last hebben van gevoelige borsten, een bekend nadeel van orale anticonceptie. Maar wanneer je hebt besloten te stoppen met de pil kunnen je borsten en tepels óók gevoelig worden. Ook zul je merken dat je borsten iets kleiner worden.

Buikpijn

Sommige vrouwen hebben tijdens hun menstruatie veel last van buikpijn. Erg vervelend natuurlijk. Wanneer je stopt met de anticonceptiepil kun je echter meer last krijgen van buikrampen, buikpijn en misselijkheid. Vooral wanneer je ongesteld bent is de kans op deze klachten erg groot.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Acne

De kans bestaat dat je ooit bent begonnen met het slikken van de pil om de acne wat te verminderen. Wanneer je hier mee stopt is de kans groot dat die vervelende puistjes terug komen. Of ze tijdelijk zijn verschilt per persoon, maar vervelend is het natuurlijk wel.

Onregelmatige menstruatie

Wanneer je de pil slikt, weet je vanwege de stopweek precies wanneer je ongesteld wordt. Deze zekerheid kan erg fijn zijn. Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, kun je ervoor kiezen om de stopweek over te slaan. Als je stopt kan je menstruatie onregelmatig worden en heb je geen invloed op het moment dat je ongesteld wordt. Zeker in de eerste maanden na het stoppen, kan je menstruatie erg onregelmatig zijn.

Grote kans op zwangerschap

Het klinkt een beetje als een cliché, maar wanneer je stopt met de anticonceptiepil vergroot je de kans op een zwangerschap. Heel fijn als je een kinderwens hebt. Maar wanneer dit niet zo is, is het uiteraard belangrijk dat je andere passende anticonceptie gebruikt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | NsmblGirlscene , Cosmopolitan
Beeld | Getty Images

Ook interessant