null Beeld

Stop met piekeren in 8 stappen

Iedereen kent het wel: zo'n slapeloze nacht met een hoofd vol gedachtes. Zorgen over het werk, kinderen, relatie of financiële situatie... Gelukkig kun je piekeren stoppen. Margriet geeft tips!

Als je eenmaal bent begonnen met piekeren, lijkt het wel alsof het niet meer kan stoppen. Het vreet energie, maar lost niets op. Piekeren komt vooral voort uit de angst om de controle te verliezen. Je zult merken dat je je het vaakst druk maakt om iets wat buiten je ‘controleveld’ ligt. Dingen die zich misschien nooit voor zullen doen: ‘Maar wat als mijn kind een ongeluk krijgt op weg naar school’. Het hoeft namelijk niet te betekenen dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Of: ‘Had ik toen maar anders gereageerd’. Piekeren gaat vaak over zaken in het verleden die je op het moment van piekeren niet meer bij kunt sturen. Het effect is dat je je machteloos en kwetsbaar gaat voelen. Dit gevoel kan weg worden genomen met deze tips!

1. Schrijf het van je af

Koop een 'piekerschrift' waarin je je gedachten van je af schrijft. Plan een vaste tijd per dag waarin je met opzet gaat piekeren. Schrijf vervolgens alle gedachtes op. Je kunt dan later kijken of er bepaalde thema’s terugkomen. En lees vooral na een jaartje eens terug wat je had opgeschreven. Waarschijnlijk heb je je negen van de tien keer voor niets zorgen gemaakt.

2. Zijn de gevaren reëel?

Probeer eens heel nuchter na te gaan of het reëel is waarvoor je bang bent. Stel: je bent bang voor een terroristische aanslag. Hoe groot is de kans dat die ook werkelijk gaat plaatsvinden en dat jij daar dan uitgerekend het slachtoffer van wordt?

3. Ga sporten!

Zit je in een piekerbui? Kom dan van de bank af. Artsen raden een portie beweging aan. Sporten zorgt voor ontspanning, afleiding en heeft nog meer verrassende voordelen.

4. Deel je zorgen!

Blijf niet alleen piekeren, maar informeer in je omgeving of er ook anderen met dezelfde angsten kampen. Je zult zien dat zij het gevaar ook wel zien, maar er niet zoals jij de hele dag mee bezig zijn. Dit kan helpen je eigen angst te relativeren.

5. Mediteren

Ook al heb je nog nooit gemediteerd, je kunt er op elk gewenst moment mee beginnen. En je hebt er geen cursus voor nodig. Ga rustig liggen en leg de handen op de buik. Adem naar de buik en concentreer je op je in- en uitademing. Tel hoe vaak je in- en uitademt. En komt er een gedachte binnen, laat die dan gewoon weer gaan.

6. Blijf in het ‘nu’

Gepieker heeft meestal betrekking op iets dat in de toekomst kan gaan gebeuren. Maar bedenk dat je nu leeft. Probeer je gedachtes te stoppen en terug te gaan naar het heden. Dat doe je door je te concentreren op wat er om je heen gebeurt. Wat zie je, hoor je en voel je?

7. Pas op met alcohol

Een glas wijn of een flinke borrel helpt misschien op de korte termijn om het piekeren te stoppen, maar biedt geen structurele oplossing.

8. Wees voorzichtig met kalmeringstabletten

Dwangmatige piekeraars krijgen nogal eens rustgevende medicijnen voorgeschreven. Op korte termijn kunnen deze medicijnen helpen om rustiger te worden, maar gebruik je ze langer dan kan er gewenning optreden. Je moet er steeds meer nemen om hetzelfde effect te bereiken. En uiteindelijk kun je er zelfs aan verslaafd raken. Is dat bij jou het geval, stop dan in overleg met de huisarts. Je kunt namelijk ontwenningsverschijnselen krijgen.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden