Smog paasvuren invloed longen Beeld Getty Images/Science Photo Libra
Beeld Getty Images/Science Photo Libra

Stookalert en smog vanwege paasvuren: dít is de invloed op je longen

Het paasweekend belooft mooi te worden, maar let wel op als je naar buiten gaat. Vanaf aankomende zaterdag 16 april verwacht het RIVM namelijk dat de luchtkwaliteit ‘onvoldoende’ tot ‘slecht’ zal zijn door paasvuren en geldt er zelfs een smog en stookalert. Daarmee rijst ook de vraag: hoe slecht is dat eigenlijk voor je longen?

En kun je ook iets doen om luchtwegklachten te verminderen?

Smog en stookalert door paasvuren

In Nederland worden op zaterdagavond traditiegetrouw de paasvuren aangestoken, maar in Duitsland doen ze dat al op donderdag en vrijdag. Daarom kunnen de fijnstofconcentraties nu al stijgen. De geur, rook en stof kunnen hinder veroorzaken. Wel hangt het af van de windrichting, windsnelheid en de afstand tot de paasvuren hoeveel hinder we hier daadwerkelijk van zullen ervaren. Maar het RIVM heeft voor heel Nederland wel al een smogwaarschuwing en een stookalert afgekondigd. Het stookalert houdt in dat je wordt geadviseerd om geen hout te stoken in kachel of open haard te gebruiken, om te voorkomen dat er een (nog) hogere concentratie fijnstof in de lucht komt. Dit alert geldt tot en met eerste paasdag.

Wat is de invloed van smog op je longen?

Wanneer de lucht tijdelijk heel erg vervuild is, wordt dat smog genoemd. Bij een verslechterde luchtkwaliteit door een hoge concentratie fijnstof kan dit, samen met andere luchtverontreiniging, zorgen voor een verminderde longfunctie, een toename van luchtwegklachten zoals kortademigheid, hoesten en piepen en astma en COPD verergeren. Daarnaast kun je last hebben van irritaties aan je ogen of neus en meer last hebben van slijm. In sommige gevallen zorgt luchtvervuiling ook voor duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn.

Vooral de mensen die al kampen met een longaandoening (zoals astma en COPD) kunnen hierdoor extra klachten ervaren. Daarnaast kunnen ouderen en mensen met hart- en vaatziekten ook meer last hebben van de slechte luchtkwaliteit.

Gezondheidsklachten verminderen

Vooral als je gevoeliger bent voor een slechtere luchtkwaliteit, is het verstandig om zware inspanning, sporten of andere activiteiten in de buitenlucht het komende paasweekend zoveel mogelijk te vermijden en in de middag binnen te blijven. Je kunt via de website Luchtmeetnet.nl controleren hoe het er met de luchtkwaliteit in Nederland voor staat.

Bron | RIVM, Longfonds, Milieu Centraal

Maryse De BruijneGetty Images/Science Photo Libra

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden