Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Neus stomen bij verkoudheid? Prima, maar gebruik géén menthol of zout

stomen-neus.jpg

Grootmoeders advies bij verkoudheid en een verstope neus: stomen boven een kom warm water, liefst met een beetje menthol erdoor. Maar dat laatste kun je beter achterwege laten, en blijkt zelfs klachten te kunnen verergeren.

Gewoon stomen met warm water is al voldoende om jouw verstopte neus wat te verlichten.

Symptomen verminderen

Een verkoudheid moet je eigenlijk gewoon uitzieken, dus ook stomen zorgt er helaas niet voor dat je er sneller van af bent. Maar bij een verstopte neus kan stomen wel voor flink wat verlichting van je klachten zorgen, wat meestal erg welkom is. Ook kan stomen een voorhoofdsholte- of bijholteontsteking misschien voorkomen, door te zorgen dat het slijm in die gebieden wat sneller loskomt.

Stomen in douche of met kom water

Stomen kun je op verschillende manieren doen. In de douche of badkamer, door de warmwaterkraan op heet te zetten en de stoom die in die ruimte ontstaat in te ademen, maar ook boven een kom met heet water met een handdoek over je hoofd. Als je voor die laatste optie kiest, pas dan wel extra op. Zorg dat de bak met water op een veilige plek staat waar deze niet snel omgestoten kan worden en leun niet op de kom. Als je een kind wilt laten stomen, wordt afgeraden dit boven een kom heet water te doen in verband met de grote kans op brandwonden. Stomen in de bandkamer is dan een betere optie, maar die dat wel altijd onder begeleiding van een volwassene.

Geen menthol of zout

Vaak wordt gezegd dat je bij het stomen van menthol of zout moet toevoegen aan het water, zodat je neus beter opent. Dat blijkt juist níet waar te zijn. Stoom met menthol, zout of andere toevoegingen kan de slijmvliezen in je neus juist éxtra irriteren, waardoor je uiteindelijk veel meer last kunt krijgen van je verkoudheid. Dat is natuurlijk wel het laatste waar je op zit te wachten als je juist om die reden je neus aan het stomen bent.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Thuisarts.nl, Healthline
Beeld | iStock

Ook interessant