Gezondheid

Stomen bij verkoudheid? Prima, maar gebruik géén menthol

stomen.jpg

Grootmoeders advies bij verkoudheid: stomen boven een kom warm water, liefst met een beetje menthol erdoor. Maar dat laatste kun je beter achterwege laten. Gewoon warm stoom inademen is genoeg.

Stomen zorgt er helaas niet voor dat je sneller van je verkoudheid afkomt. Maar bij een verstopte neus of dichte bijholtes kan het wel de klachten wat verminderen. Je kunt stomen onder douche, door de stoom die in de gesloten ruimte ontstaat in te ademen. Stomen kan ook boven een kom met heet water. Het heeft dan geen zin om iets in het water te doen, meldt Thuisarts.nl. Middeltjes zoals menthol worden zelfs afgeraden, omdat ze de slijmvliezen kunnen irriteren en nog méér last kunnen geven. Een builtje kamillethee zal vast geen kwaad kunnen, maar voegt niks toe. De verlichtende werking zit -em in de stoom.

Neusdruppels

Geen zin om te zweten? Bij een verstopte neus kunnen neusdruppels met zout water de klachten soms ook wat verminderen. Het recept? Los één afgestreken theelepel zout op in een drinkglas met lauw water en druppel (bijvoorbeeld met een pipetje) een paar druppels in elk neusgat. Doe dit een paar keer per dag of zo vaak als je prettig vindt. Je kunt ook een kant-en-klare zoutoplossing als druppels of spray kopen bij de drogist of apotheek.

Bron | Thuisarts.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant