null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Stoken, flossen of ragen: wat is het beste voor je tanden?

Met alleen twee keer per dag minimaal twee minuten je tandenpoetsen ben je er nog niet, daarmee maak je namelijk zo’n veertig procent van je tanden helemaal niet goed schoon. Daarom is het belangrijk om ook tussen het tandoppervlak schoon te maken. Dat doe je door te flossen, stoken of ragen, maar welke optie is eigenlijk het beste voor je tanden?

Kun je beter met het flosdraad, een ragertje of tandenstoker aan de slag?

Tanden stoken, flossen of ragen

Een tandenborstel komt niet diep genoeg tussen je tanden en kiezen om de tandplak weg te poetsen. Dat terwijl tandplak, dat een laagje bacteriën achterlaat, voor een hoop narigheid kan zorgen. Tandplak kan verharden tot tandsteen en dat kan gaatjes, terugtrekkend tandvlees, ontstekingen en andere mondziektes tot gevolg hebben. Flossen dus. Of stoken. Of ragen. Het één is niet per se veel beter dan het ander, maar het gaat er vooral om dat je naast het poetsen nog een van de andere opties gebruikt. Wat de juiste keuze is heeft vooral te maken met de ruimte tussen je tanden en kiezen. Je kunt de tandarts of mondhygiënist om advies vragen voor jouw gebit, maar met deze tips kun je in de tussentijd alvast een voorlopige keuze maken.

Stoken

Heb je redelijk veel ruimte tussen je tanden en kiezen? Dan werkt een tandenstoker van hout het beste. Tandestokers bestaan in verschillende dikte, dus probeer vooral wat bij jouw tanden het beste past en wissel bijvoorbeeld af. Bij smallere tussenruimtes tussen je tanden en kiezen werkt een dunne stoker prettig, en voor grotere tussenruimtes haal je het meeste effect uit een dikkere stoker.

Zorg altijd dat de platte kant van de tandenstoker richting het tandvlees wijst. Hiermee duw je het tandvlees iets omlaag. Breng de punt van de tandenstoker tussen je tanden en duw tot je niet meer verder kan. Beweeg de stoker vervolgens een paar keer krachtig heen en weer tussen je tanden.

Flossen

Als je tanden dicht op elkaar staan, dan kom je er met een tandenstoker misschien maar lastig tussen. In dat geval werkt flosdraad prettiger. Ook bij implantaten wordt flosdraad aangeraden. Flosdraad bestaat in los draad en in plastic ‘flossvorkjes’. Gebruik je los flosdraad? Rol dan zo’n 45 centimeter af rond je middel of wijsvinger van beide handen. Gebruik je andere vinger om het flosdraad zigzaggend tussen je tanden te bewegen. Haal de losse draad of het flossvorkje op en neer langs je tanden en neem ook het tandvlees en de achterkant van je tanden mee.

Lees ook: Dit is het beste moment om je tanden te flossen

Ragen

Als laatste optie kun je ragen. Dat doe je met een rond borsteltje, ook wel een ragertje genoemd. Dit wordt vaak aangeraden bij mensen met veel ruimte tussen de tanden en kiezen, bij ernstige tandvleesproblemen en bij een beugel. Steek het borsteltje tussen je tanden en beweeg dit heen en weer en van boven naar beneden. Ben je klaar? Maak het ragertje dan goed schoon. Deze kun je namelijk meerdere keren hergebruiken. Als je ragertje haartjes verliest of krom begint te staan is het tijd voor een nieuw borsteltje.

Bron | GezondNU, TCN

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden