Word abonnee

Kies n煤 voor een abonnement met korting

Abonneer n煤 met korting

Gezondheid

Onderzoek: een huis vol stof kan de reden zijn dat jij aankomt

stof-vetcellen.jpg

Misschien denk je dat die stofvlokken onder je bed weinig kwaad kunnen en dat je b茅st nog een paar dagen kan wachten tot je de vensterbank weer eens afstoft. Maar vooral als je wat kilo鈥檚 kwijt wilt, blijkt dat geen goed idee te zijn. Onderzoek toont namelijk aan dat stof er voor kan zorgen dat je aankomt.

Wat heeft een beetje stof in hemelsnaam met je gewicht te maken? Dat leggen we je uit.

Vetcellen

Onderzoekers van de Britse Duke University vroegen zich af wat de invloed van stof is op ons lichaam, en kwamen daarbij tot een verrassende ontdekking. Stof blijkt de groei van vetcellen in ons lichaam te stimuleren, waardoor je dus aankomt. Een stofvlokje bestaat uit meer dan honderd verschillende onderdeeltjes, voornamelijk chemicali毛n, bacteri毛n en dode huidcellen. Meer dan tweederde van alle dingen waaruit stof bestaat, bleek die groei van vetcellen aan te sporen. Dat is natuurlijk wel het laatste waar je op zit te wachten als je al wat kilo’s kwijt zou willen.

Hormoonhuishouding

Dat klinkt een beetje vreemd, want hoe kan stof nou zo veel invloed hebben? Stof ligt niet alleen op plekken waar je het kunt zien, maar hangt ook in de lucht in je huis. In stof zitten allerlei chemicali毛n, bijvoorbeeld uit schoonmaakproducten, maar ook van plastic dat uit je meubels komt. Die stoffen kunnen je hormoonhuishouden verstoren, zonder dat jij daar meteen iets van merkt.

Schoonmaakmiddelen

Dat betekent dus dat niet alleen stof, maar ook schoonmaakmiddelen invloed kunnen hebben op je vetcellen. Dat klinkt wat onlogisch, want meestal gebruik je die middelen juist om stof je huis uit te krijgen. Zelfs lage concentraties chemicali毛n in stof kunnen de aanmaak van vet al stimuleren, vooral bij kinderen. De onderzoekers ontdekten dat stof al bij honderd microgram een negatief effect kan hebben, terwijl kinderen dagelijks tien keer zo veel binnenkrijgen.

Lees ook: Een schoon bed? Je matras schoonmaken doe je zo

Natte stofdoek

Om te voorkomen dat deze chemicali毛n je huis binnenkomen, is het belangrijk om te kijken op welke manier je schoonmaakt. Stof bijvoorbeeld vooral niet met een droge stofdoek, maar gebruik een natte: die neemt meer stof op en zorgt er voor dat het niet rond gaat stuiven. Ook kun je goed opletten welke soort schoonmaakspullen je koopt, en kiezen voor meer natuurlijke producten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Famme, EurekAlert
Beeld | iStock

Ook interessant