Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van stinkende oorlellen? Dit is de oorzaak en dít kun je ertegen doen

stinkende-oorlellen.jpg

Heb je aan je oren gezeten en ruik je ineens een vreemde vlaag om je heen of een vieze geur aan je vingers? Je bent niet de enige. Mocht je de bron van de vaak kaasachtige lucht nog niet hebben gevonden: het zijn je oorlellen. Dit is de oorzaak dat je last kunt hebben van stinkende oorlellen. En gelukkig kun je er ook iets tegen doen. 

Er bestaat zelfs een term voor die specifieke oorlellen-lucht. 

Stinkende oorlellen

Je kunt last hebben van stinkende oorlellen wanneer je gaatjes in je oren hebt. Die geur wordt veroorzaakt door dode huidcellen, zweet, natuurlijke oliën en eventueel nog een vleugje achtergebleven haar- en beautyproducten. Er bestaat zelfs een hele onsmakelijke naam voor deze opstapeling van verschillende ingrediënten: oorkaas. Dit kan zich rondom je oorbellen ophopen, zeker als je je oorbellen niet regelmatig uit doet en ze niet schoonmaakt. Hoe langer je hier niks aan doet, hoe sterker de geur wordt. Tijd om het probleem dus aan te pakken. 

Maak je oren schoon

Gelukkig is de oplossing tegen stinkende oorlellen ontzettend simpel. Net als de rest van je lichaam verdienen ook je oorlellen regelmatig een opfrisbeurt. Haal hiervoor wat vaker je oorbellen uit je oren en laat de gaatjes eerst even luchten. Daarna kun je je oorlellen schoonmaken met een washandje met wat zeep en water. Scrub daarna met een milde scrub de voor- en achterkant van je oorlellen om de ophoping van alle dode huidcellen, zweet en ander vuil weg te poetsen. Je kunt eventueel ook nog een klein beetje milde bodylotion op je oorlellen aanbrengen na het boenen. Let wel op: zitten je stinkende oorlellen op het randje van ontstoken en zien ze er geïrriteerd uit? Dan kun je de bodylotion en scrub beter even laten staan en het eerst met zeep en water proberen op te lossen. 

Lees ook: Oren schoonmaken? Dít is de beste manier om dat te doen

Oorbellen schoonmaken

Als je oorlellen eenmaal schoon zijn, is het natuurlijk zonde om hier weer een vieze oorbel in te steken. Zorg allereerst dat je handen altijd schoon zijn als je je oorbellen en gaatjes aanraakt, om de verspreiding van vuil te voorkomen. Vervolgens kun je je oorbellen met een klein beetje shampoo of afwasmiddel schoonmaken. Of gebruik een van deze tips. Elke keer met een steriliserend product in de weer dat is niet nodig. Dat soort agressieve middelen kunnen juist zorgen voor extra gevoeligheid rondom je oorlellen. 

Beddengoed verschonen

Een extra tip als je snel last hebt van stinkende oorlellen is om je beddengoed vaker te verschonen. Zeker als je gaatje of piercing net nieuw is, is het belangrijk om dit goed schoon te houden. In bed verzamelen zich makkelijk dode huidcellen, haren en andere viezigheid, dus zorg dat je regelmatig op een schoon kussensloop neerploft.

Bron | Women’s Health, Tips en Weetjes, Little Things
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant