null Beeld

Stinkende knoflookadem? Dit helpt!

Knoflook is de smaakmaker van veel gerechten, maar veroorzaakt ook een slechte adem. Hoe ontstaat die stinkende knoflookadem eigenlijk en kun je er iets tegen doen?

Waarom veroorzaakt knoflook een stinkende adem?

Dat we door knoflook uit onze mond stinken, komt doordat knoflook in de maag wordt afgebroken door maagzuren. Tijdens dit proces komen er zwavelverbindingen vrij. Dit zijn intens ruikende gassen die worden opgenomen in onze bloedbaan en via de longen en huid uiteindelijk het lichaam verlaten. Tanden poetsen heeft dus weinig zin. Maar wat helpt dan wel?

Verse knoflook

Als je dol bent op knoflook, probeer dan vooral verse te eten. Onderzoek heeft aangetoond dat je meer uit je mond gaat ruiken van gedroogde knoflook. Nog een tip: snijd het hartje van de knoflook eruit. Hiervan krijg je het meest een slechte adem. En, raar maar waar: hoe kleiner de stukken knoflook, hoe sterker de geur. Eet dus bij voorkeur grote stukken knoflook.

Melk drinken

Vaak wordt gezegd dat je na het eten van knoflook melk moet drinken, maar dat is niet juist. Melk drinken vóór je knoflook gaat eten, helpt wel. Melk is namelijk in staat om de zwavelgassen te neutraliseren voordat ze in de bloedbaan terechtkomen.

Appel, citroensap en munt

Hoewel het eten van een appel niet kan voorkomen dat de zwavelgassen worden opgenomen in onze bloedbaan, kan het een knoflookadem wel verminderen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in het vaktijdschrift Journal of Food Science. Behalve een een appel worden ook citroensap, munt, peterselie en spinazie aangeraden om een knoflookgeur mee te verdoezelen.

Knoflook is gezond

Géén knoflook meer eten om een knoflookadem te voorkomen? Niet doen, af en toe knoflook eten is goed voor de gezondheid. Het helpt de bloedvaten vergroten en verbetert de bloedcirculatie waardoor de bloeddruk wordt verlaagd en de kans op hart- en vaatziektes minder wordt. Daarnaast heeft knoflook ook een positief effect op het cholesterol. Knoflook bezit eveneens antibacteriële eigenschappen en doodt bacteriën die infecties veroorzaken. En word je vaak gestoken door muggen? De knoflookgeur schrikt muggen af. Juist daarom zou je in de zomer éxtra knoflook moeten eten.

Bron | Slechteademtesten.nl

Pimp je appeltaart met knoflook!

Video: Zo pel je knoflook

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden