Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Stinkende adem na het sporten? Dít kan het betekenen

stinkende-adem-sporten.png

Misschien is het je weleens opgevallen: je hebt na het sporten een stinkende adem. Hoe komt dat eigenlijk? En wat kun je eraan doen?

We leggen het uit.

Stinkende adem na het sporten

Een stinkende adem kan natuurlijk allerlei oorzaken hebben. Maar merk je het vooral na het sporten? Dan is uitdroging waarschijnlijk de reden. Halitose – de medische term voor een slechte adem – wordt versterkt door een droge mond. Als je tijdens het sporten te weinig water drinkt, is het dus niet zo gek dat je daarna last hebt van een stinkende adem. Ook de manier waarop je ademt, speelt een rol. Door je mond ademen – iets wat je vaak doet tijdens een intense workout – zorgt namelijk voor een drogere mond. Sport je buiten in een droge lucht, drink je te weinig én adem je door je mond? Dan heb je helemaal kans op een slechte adem.

Lees ook:
Slechte adem met een mondkapje? Dit kun je eraan doen

Wat kun je doen?

De oplossing voor een stinkende adem tijdens het sporten is – je voelt ‘m al aankomen – meer water drinken. Niet alleen tijdens het sporten, maar ook daarvoor én daarna. Tijdens het sporten verlies je door het zweten een hoop vocht. Om dat aan te vullen, heb je volgens het Voedingscentrum anderhalf keer zoveel vocht nodig dan je bent verloren. Zij raden aan om twee tot drie uur voor je workout een halve liter water te drinken. Krijg je dorst tijdens het sporten? Dat is een teken dat je te weinig hebt gedronken. Als je last van een slechte adem blijft houden, is het goed om contact op te nemen met je tandarts. Misschien is er een andere oorzaak.

Bron | Well and Good, Voedingscentrum
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant