Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Stink ik uit mijn mond? Zo ontdek je het

slechteadem.jpg

Hoeveel mensen exact last hebben van een slechte adem, of halitose zoals het officieel heet, is niet bekend. Maar we ruiken het bijna allemaal weleens bij een ander en zijn vaak ook bang dat we zelf uit onze mond ruiken. Zo kom je erachter of dit écht zo is. Plus: tips voor een ‘slechteademgesprek’.

Tijdens een romantische date zit je er niet op te wachten: een vies smaakje in je mond. Automatisch ga je een beetje binnensmonds praten. Of in zijn oor, als je in een volle kroeg staat. Want als wij Nederlanders íets een afknapper vinden, zo blijkt uit een representatieve steekproef in 2012, dan is het – na zweetgeur – wel een slechte adem. Ruim veertig procent van de mensen boven de veertig jaar noemt halitose zelfs de ‘grootste afknapper’.

Negentig procent van de Nederlanders ruikt andermans mondgeur

Hoeveel mensen daadwerkelijk last hebben van een slechte adem, of halitose zoals het officieel heet, is niet exact bekend. Het taboe op mondgeur maakt het voor onderzoekers ook niet makkelijker. Sommige studies spreken over dertig procent van de bevolking, anderen zelfs over vijftig procent. In elk geval ruiken we het vaak bij anderen. Uit eerder genoemde steekproef blijkt dat zo’n negentig procent van de ondervraagden weleens iemand met een vieze adem tegenkomt. Ruim een kwart zou zelfs dagelijks tegen een nare mondgeur aan lopen.

Pseudohalitose: niks aan de hand

Ook blijken we vaak bang dat we zélf uit onze mond ruiken. In een enquête van het tv-programma Radar gaf zeven tot acht procent van de ruim vijftigduizend deelnemers aan op ‘enig moment gedurende de dag te denken een slechte adem te hebben’. Één procent dacht zelfs de hele dag een slechte adem te hebben. Of dit ook écht zo is, is overigens maar de vraag. Er bestaat namelijk ook zoiets als pseudohalitose: mensen die hier last van hebben, zijn ervan overtuigd dat ze uit hun mond stinken, ook al heeft onderzoek het tegendeel aangetoond. Hun gesprekspartner hoeft vervolgens maar even aan zijn neus te frunniken en ze schieten weer in de stress.

Je eigen mondgeur ruik je vaak niet

Die – onterechte – angst komt niet helemaal uit de lucht vallen. Of je ook echt uit je mond ruikt, is namelijk lastig zelf te testen. Je kunt een kommetje maken van je hand en daarin uitademen, maar die test is niet honderd procent waterdicht. Vergelijk het met zweetgeur. Als je er chronisch last van hebt, ruik je dit vaak niet, omdat je gewend bent aan je eigen geur. Om nare lichaamsgeurtjes te detecteren, zijn we dus vaak afhankelijk van anderen. Maar daar zit nou net de crux: die durven het vaak niet te zeggen. Zeker niet als ze niet zo dichtbij je staan. Zo gaf zestig procent van de respondenten in de eerder vermelde steekproef aan dat ze hun collega niet op een slechte adem zouden wijzen. Zelfs van je vrienden kun je niet altijd op aan: ruim een kwart zou het niet tegen een vriend of familielid zeggen (het merendeel gelukkig dus wel).

Tandarts zegt vaak niks

Zorgwekkender is misschien wel dat je zelfs van je tándarts niet hoeft te verwachten dat hij je op een slechte adem wijst. Uit een recente studie van onder andere de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten blijkt slechts twaalf procent dit altijd te doen. Het gros van de ondervraagden (37 procent) doet dit hooguit ‘af en toe’. Mondhygiënisten wijzen hun patiënten vaker op een slechte mondgeur, maar ook daar zitten behandelaars tussen die dit lang niet altijd doen.

Wist je trouwens dat de meest voorkomende oorzaken van een slechte adem, zoals bacteriën achter op de tong en ontstoken tandvlees, verschillend ruiken? Zo weten geoefende mondexperts vaak al zonder in je mond te kijken wat de vieze adem veroorzaakt. Gewoon door hun neus te gebruiken.

Hoe schoner de mond, hoe frisser de geur (meestal)

Het meest betrouwbaar blijkt toch onze partner: bijna 97 procent zou het eerlijk tegen een geliefde zeggen als hij of zij uit de mond zou stinken. Maar wat als je geen partner hebt en vreest dat je uit je mond ruikt? “Dan kun je toch het best een mondhygiënist raadplegen,” adviseert Ellen Bol-van den Hil, directeur van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten. “Sommige ziekenhuizen, zoals het UMCG in Groningen, hebben ook een speciaal halitosespreekuur.” Alvast een geruststellende tip: hoe schoner en gezonder je mond, hoe kleiner de kans dat je een slechte adem hebt. Slechts bij een kleine minderheid van de halitosepatiënten komt de geur uit de longen. Zelfs een vieze smaak in je mond betekent niet altijd het ergste, vertelde de mondhygiënist eerder aan Margriet.

Zo voer je een slechteademgesprek

Kun je de mondgeur van je collega of manager niet meer verdragen? Volgens de mondhygiënist kun je de manier waarop hij of zij het slechtnieuwsgesprek – of slechteademgesprek – met zijn of haar patiënten voert, ook op vrienden en bekenden toepassen. “Ik vraag altijd eerst of mensen weleens klachten krijgen dat ze uit hun mond ruiken. De meeste mensen reageren dan met ‘hoezo?’. Dan kun je zeggen dat jij weleens mondgeur opmerkt. Het is dan aan de persoon zelf om er daadwerkelijk wat mee te gaan doen. Je moet mensen in elk geval nooit ongevraagd advies geven. Dat kan je relatie met iemand echt verstoren.”

Bron | Dental Tribune

Ook interessant

7 Tips tegen een slechte adem

Stinkende knoflookadem? Dit helpt!

Heb je een vieze adem als je een vieze smaak in je mond hebt?

 

 

Ook interessant